IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KORONA U BiH JE BUKNULA Virusolog Mirsada Hukić zaprijetila: “Nemate masku, uzmem vam 500 KM, onda razmislite…” (foto)

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da Federalno ministarstvo zdravstva nikada nije isključilo mogućnost donošenja mjera koje su bile na snazi ili će biti…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, petak… 12. 06. 2020… 00. 41… KORONA U BiH JE BUKNULA Virusolog Mirsada Hukić zaprijetila: “Nemate masku, uzmem vam 500 KM, onda razmislite…” (foto)

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je da u narednih 14 dana na snazi ostaju sve mjere koje su bile i u protekle dvije sedmice te je pozvao na veći angažman inspekcija kako bi se poštovale mjere…

“Današnjim zaključcima smo pozvali veći angažman inspekcija svih nivoa, od federalnog, kantonalnog do opštinskih. Također smo tražili podršku Ministarstva unutrašnjih poslova u provođenju nadzora i podršku a i svim inspekcijama i svima onima koji bi trebali da doprinesu da se mjere koje su na snazi poštuju”, rekao je Čerkez novinarima nakon zasjedanja Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji na području FBiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, u vezi s Covidom-19.

Istaknuo je kako je evidentno da je došlo do popuštanja poštivanja mjera.

“A, nije teško poštovati, jer uglavnom mjere nošenja maske, distanca, redovno pranje ruku. Svi svjedoci da veliki broj objekata ne poštuje te mjere i tom kontekstu je važno naglasiti i ulogu poslodavaca, vlasnika tih objekata, jer situacija je još pod kotrolom. Međutim, evidentno je došlo naglog velikog povećanja broja slučajeva, uglavnom Tuzlanskom kantonu, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom”, kazao je Čerkez te dodao:

“Danas ćemo dati i saglasnost na zahtjev kantona za proglašenje epidemije u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, a pokrenut ćemo inicijativu za proglašenje epidemije u Federaciji BiH.”

Podsjetio je i da Federalno ministarstvo zdravstva nikada nije isključilo mogućnost donošenja mjera koje su bile na snazi ili će biti.

Čitaj još:   VIC DANA: Mostarac, jutros rano sreo komšiju kako ulazi u haustor sav prljav, a onda– urnebes… (foto)

“Pozvali krizne stožere kantona da pojača epidemijski nadzor i aktivnosti nad nadzorom epidemije na nivou kantona. Stoga, kantoni i krizni stožeri imaju odriješene ruke da donose restriktivne mjere na nivou kantona, jer u ovom trenutku donošenje nekih opštih mjera bi bilo malo teško, jer imamo kantone koji, praktično, nemaju nijedan slučaj i vrlo su stabilni”, rekao je Čerkez.

Istaknuo je da vrlo bitno da kantoni redovno vrše epidemiološku procjenu stanja u skladu tim donose na nivou opština kantona određene restriktivne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva kantona.

“Imamo dosta slučajeva koji su uvezeni iz Njemačke, Finske i Švedske. Imamo puno importovanih slučajeva. Prema tome, nama raditi u narednom periodu. Međutim, ništa od toga neće biti lako ukoliko ne shvatimo ozbiljnost situacije i ne poštuju se osnovne mjere, a to su nošenje maski, distanca i redovna lična higijena”, kazao je.

Prof. dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije, istaknula da je sve to i epidemiološka situacija u Federaciji BiH nije gora nego u prvom dijelu, ali je znatno pogoršana u odnosu na prethodni period.

Čitaj još:   NASILJE NAD STRANIM TURISTIMA NA UZURPIRANOJ PLAŽI PLOČE: Upotpunjavanje aferaškog dosijea kontroverzne braće Carević... (foto, video)

“Ovo popuštanje mjera desilo, dovelo je do nepoštivanja preporuka da i tako da je došlo do većeg broja oboljelih. Znači, niko nam ne može pomoći nego sami sebi. U ovom momentu, kada nemamo vakcine, kada nemamo terapije, jedino imamo je da poštujemo mjere su preporučene, a one su usmjerene na to da spriječe širenje virusa”, rekla je Hukić...

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more