IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr Darija Kisić otkriva: Zašto je BEOGRAD veliko ŽARIŠTE … (foto i video)

NAJVEĆI RIZIK OD ZARAZE: Treba da živimo u sadašnjem trenutku…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, nedelja… 14. 06. 2020… 09. 41… Dr Darija Kisić otkriva: Zašto je BEOGRAD veliko ŽARIŠTE … (foto i video)

Ni posle više od tri meseca, koronavirus ne posustaje. Podaci pokazuju da poslednjih nekoliko dana dolazi do porasta broja inficiranih novim koronavirusom, ali stručnjaci tvrde da je situacija pod kontrolom i da su sada ključni mere zaštite i odgovornost.

Zamjenica direktora Instituta Batut doktorka Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je velika većina novozaraženih sa područja Beograda i da su epidemiloška istraživanja pokazala da je do prenošenja infekcije došlo u zatvorenom prostoru na proslavama, tamo gdje su bila veća okupljanja ljudi.

Prema njenim rječima, to je najveći razlog zbog čega se prethodnih dana i registruju dvocifreni brojevi novih slučajeva.

Međutim, kako kaže, u najvećem dijelu Srbije duže od dve nedelje nema prijavljenih.

Doktorka Kisić je istakla da više od 75 svih novopotvrđenih slučajeva nema nijedan simptom, niti znak infekcije i ne bi ni bili otkriveni da nisu testirani i da se za njima nije tragalo.

Čitaj još:   Dr Darija Kisić nova saznanja: "Virus zapravo ne napada pluća, situacija je mnogo ozbiljnija"... (foto)

– Tako će se nastaviti a i u narednom periodu, da li će se oni testirati i od metodoloških protokola savjeta Svjetske zdravstvene organizacije. Ono što je sigurno,jeste da svaki kontakt pod zdravstsvenim nadzorom i da se prati- rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Iako je metodološki okvir najavio da se mjere relaksiraju popuštaju, u Srbiji se i dalje rade testiranja kontakata koji nemaju simptome, rekla je doktorka.

S obzirom da je od sutra najavljeno otvaranje granica ka Grčkoj i planiranje odmora, Dr Darija kisić Tepavčević je ponovila da su odgovornost i procjena rizika, ključne mjere i glavno oružje u borbi prtiv koronavirusa.

– Jedna po jedna zemlja će se otvarati sada apsolutno zna koji je način prevencije – udaljenost od jednog metra fizički sprečava prenošenje infekcije- rekla je doktorka Kisić Tepavečević i još jednom napomenula da se procjenjuje da rizični kontakt onaj koji traje duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra sa osobom koja je rezervorar infekcije.

Prema njenim rječima, treba živjeti u sadašnjem trenutku, virus je još tu, njegova aktivnost jeste oslabila, ali i mi sada znamo kako da preveniramo infekciju…

Čitaj još:   KRVAVI OBRAČUN ZBOG FATALNE ŽENE: Pomahnitali MOMAK pucao na novog DEČKA bivše djevojke, a onda mladiću PRISLONIO PIŠTOLJ NA ČELO!

izvor Srbija danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more