IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pretužno je koliko danas ima beskućnika u Beogradu… (foto i video)

ŽIVOT SA NEIZVJESNOM EGZISTENCIJOM:TOKOM POLICIJSKOG ČASA KRILI SU SE I U KANALIZACIONE OTVORE…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, ponedeljak… 15. 06. 2020 … 00. 21… Pretužno je koliko danas ima beskućnika u Beogradu… (foto i video)

Veliki problem predstavlja nepostojanje sistemskog pristupa se i prilikom rešavanja pitanja beskućnika jer aktuelni Zakon o socijalnoj zaštiti, uopšte ne prepoznaje beskućništvo ni kao poseban fenomen…

Koronavirus i vanredno stanje koje nam je donela pandemija sa sobom poremetio je funskionisanje cijele planete. Kovid- 19 je na neko vrijeme zatvorio u domove. 

Ipak, da li ste se nekada zapitali šta je bilo sa onima koji nemaju gdje da žive? 

A ima ih, i danas se nakon ukidanja drastičnih mjera mogu vidjeti na ulici, koja je njihov jedini dom. 

Život beskućnika je znatno otežan, budući da nemaju dom već spavaju u prolazima zgrada, autobusima, podrumima, parkovima i sl. Inače, većina njih u Beogradu nije registrovana, jer nisu zatražili pomoć na koju imaju pravo!

Isto tako, beskućnici širom svijeta sve više gladuju zbog pandemije korona virusa i trpe posledice restriktivnih mjera dok su suočeni s kaznama, iako nemaju gdke da odu, piše Gardijan i ukazujeupozorenje socijalnih radnika na sve veću krizu među beskućnicima koji su izloženi dodatnoj opasnosti jer među njima uglavnom preovladavaju respiratorne bolesti.

Čitaj još:   MASAKR NA ŠRI LANKI!KRVAVI USKRS! JEZIVE SCENE I UŽAS: UBIJENO VIŠE OD 207 LJUDI...

Podsjetimo, dok vanredno stanje bilo na snazi u Srbiji, a ujedno i policijski čas oni su bili u veoma teškoj situaciji, kao što su i sada jer nemaju krov nad glavom, a ujedno ni mogućnost održavanja higijene, ukoliko nisu korisnici prihvatilišta! 

Primjera radi, oni su se tokom vanrednog stanja krili skoro po napuštenim podrumima zgrada, prolazima i kanalizacionim otvorima.

Kako su tada rekli da nisu imali konflikte sa koji ih mahom nisu dirali tokom policijskog sata.

Podsjetimo, beskućnici imaju pravo na ličnu kartu uprkos tome što nemaju stalno prebivalište to pravo ostvaruju preko opštinskih centara za socijalni rad.

Ipak, većina njih nije ni registrovana u sistemu jer nisu tražili pomoć od države koja im po zakonu pripada, ukoliko se registuju imaju pravo na jednokratnu pomoć, zatim, interventnu pomoć, obrok u narodnim kuhinjami i pravo na participaciju u ustanovama socijalne zaštite.

Inače, najveći broj njih preživljava tako što sakupljaju sekundarne sirovine, zatim prose po ulicama ili prolazima u gradu…

Čitaj još:   Živković najavio masovne proteste u ferbuaru... (foto)

izvor espreso.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more