IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ličnost Dana: Partizanka i gangster… (foto i video)

Vezanih ruku i nogu,Lepa Radić stoji na drvenom sanduku, dok joj njemački vojnik vezuje omču oko vrata…

LOS ANĐELES: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, utorak… 16. 06. 2020… 07. 21… Ličnost Danas: Partizanka i gangster…

Afroamerikanac je objavio, naime, fotografiju 17-godišnje djevojke, praznog pogleda, neposredne pred njenu smrt 1943…

Vezanih ruku i nogu, Lepa Radić stoji na drvenom sanduku, dok joj tad njemački vojnik vezuje omču oko vrata. Prije nego što su je objesili a i kako priča kaže, ponudili su joj život ukoliko otkrije među zarobljenim ljudima bio u partizanima.

Radić je na to odgovorila: „Ja nisam izdajnik svoga naroda.

Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi.“

Čuvena fotografija pronađena je u Zagrebu maja 1945 god. kod jednog poginulog njemačkog vojnika, Ajs Kjub je okačio na svoj Tviter nalog, na kome već danima pruža podršku protestima koji su buknuli širom Amerike i svijeta zbog ubistva DŽordža Flojda, ali i govori o buntu ali i borbi protiv rasizma.

Američki muzičar izmenio je tokove rep i hip- hop muzike, prije svega kada je, kao dio sastava NWA, zajedno sa kolegama Dr Dre, Izi I, MC Ren i Di-džej Jela, krajem 80-ih objavio album „Straight Outta Compton“.

Ova ploča zaslužna je za nastanak muzičkog pravca– gangsta rep, koji je se bavio stvarnim životom kriminalaca, ali i brutalnošću američke policije sa kojom se Afroamerikanci svakodnevno susreću.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ OSUDIO AGRESIJU NA UKRAJINU: "Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava..."

Hip-hopom je dotad još vladao fank zvuk i zabavne teme, a NWA su je u rep muziku unijeli pripovedanje o teškoćama savremenog života ili i uz ritam koji su nužno ne mora igrati.

Zbog toga je numera „Fuck the Police“ danas jedan kao od klasika svjetske muzike, ali i česta himna protesta.

Ajs Kjub je, i nakon napuštanja grupe početkom 90- ih, nastavio da se bavi važnim društvenim temama u svojim pjesmama. Iako ne previše talentovan za glumu, filmovi u kojima je igrao takođe su važni ali i za razumjevanje društvenih okolnosti u kojima crnci žive u Americi.

To je prije svega drama „Boyz n the Hood“, ali i serijali komedija „Friday“ i „Barbershop“, na kojima je Kjub radio i kao scenarista.

Rođen je 15. juna 1969. u Los Anđelesu kao Ošaja DŽekson.

Tokom devedesetih prešao je u islam. Imao je pregršt i problema zbog antisemitskih mimova na društvenim mrežama, a odgovorio je da nije „anti“ raspoložen ni prema kome, već da se sam bori za prava crnaca. Oženjen je i ima četvoro djece.

izvor iBalkan.net / agencije AP

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 24. april 2021. godine
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more