IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODLAZAK VELIKANA: Preminuo najstariji partizan u regiji, spojio je TITA i JOVANKU…

U Zagrebu je u 104. godini umro Juraj Hrženjak, bivši dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te počasni predsjednik Antifašističke lige koji je nakon Drugog svjetskog rata obnašao brojne vojne, političke i pravne funkcije

Otišao je mali veliki čovjek, mirno i samozatajno, kako je i živio. Rodio se 1917. godine u radničkoj obitelji u Negovcu kod Vrbovca, u danima Prvog svjetskog rata, nekoliko dana nakon što je pao ruski car Nikolaj II., na drugi mandat stupio američki predsjednik Woodrow Wilson, a prvi pokušaj proboja Solunskog fronta kod Bitole nije uspio, piše Jutarnji list.

Svojim životom potvrdio je da je vršnjak 20. stoljeća, koje je obilježio svojom stalnom borbom i bio je sudionik mnogih velikih i ključnih događaja hrvatske povijesti.

Uvijek je rado prepričavao legendarnu priču, kako je baš on “odgovoran” za brak Josipa Broza i Jovanke Budisavljević. Naime, pričao je, u Lici, gdje je bio u partizanima u II. ličkoj, postojala je “ženska četa” i bila je, priča, među njima i Jovanka.

Čitaj još:   OTAC MU JE BIO BEG, A MAJKA GROFICA: MALO KO ZNA DA JE IRFAN MENSUR PROMIJENIO PREZIME,ovo je njegovo PRAVO ...

„Iz Vrhovnog štaba tražili su neku pismenu i pametnu curu, pa sam se odmah sjetio zgodne i pametne Jovanke“, smijao se Đuka dok bi prepričavao tu anegdotu.

Juraj Hrženjak je bio dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te počasni predsjednik Antifašističke lige koji je nakon Drugog svjetskog rata obnašao brojne vojne, političke i pravne funkcije.

Kako se navodi u saopćenju Antifašističke lige RH, Hrženjak je bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane.

izvor: agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more