IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJVEĆA KRAĐA IKAD Veliki skandal u Americi: Elitni hakeri CIA iza leđa ukrali… (foto i video)

Da je došlo do nezabilježene krađe povjerljivih podataka, CIA je shvatila tek godinu dana nakon incidenta…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, četvtrak … 18. 06. 2020… 21. 31… NAJVEĆA KRAĐA IKAD Veliki skandal u Americi: Elitni hakeri CIA iza leđa ukrali… (foto i video)

Elitna hakerska skupina CIA bila više fokusirana razvijanje tehnološki naprednih metoda špijuniranja, nego na kibernetičku zaštitu vlastitog sustava, zbog čega je 2016. godine došlo do najveće krađe povjerljivih podataka u povijesti američke obavještajne agencije, stoji u izvješću objavljenom nakon temeljite unutarnje istrage koju naručio sadašnji državni tajnik Mike Pompeo, bivši šef CIA-e.

“Naša agencija čini sve što je u njezinoj moći kako bi inkorporirala najbolje tehnologije za presretanje eventualnih prijetnji”, izjavio Timothy Barrett iz Službe za odnose s javnošću te agencije, ne želeći komentirati izvješće za čiju je izradu bila zadužena posebna radna jedinica unutar CIA-e.

Wikileaks

Da je došlo do nezabilježene krađe povjerljivih podataka, CIA je shvatila tek 2017., godinu dana nakon incidenta, kada je većina informacija objavljena na stranicama WikiLeaksa pod nazivom “Trezor 7”, zbog čega su američki agenti bili primorani obustaviti nekoliko svojih špijunskih operacija.

Upravo to, upozoravaju sigurnosni stručnjaci, zapravo bila sreća u nesreći.

“Da podaci nisu bili ukradeni i javno objavljeni na WikiLeaksu, nego da ih je otuđio strani neprijatelj, nikad ne bismo postali svjesni činjenice da postoji sigurnosni problem u našoj agenciji”, navedeno je u izvješću.

Čitaj još:   SPORTISTI I LJUDI IZ JAVNOG ŽIVOTA SE OPRAŠTAJU OD LEGENDE: Ivica Osim će biti sahranjen u Sarajevu... (foto, video)

Unutarnjom istragom još uvijek nije sa stopostotnom sigurnošću utvrđen opseg napada, ali se prema nekim indikatorima nagađa riječ o 34 terabajta informacija, odnosno o 2,2 milijarde stranica teksta.

Naime, na WikiLeaksu 2017. nije bio objavljen sav otuđeni sadržaj, nego samo jedan dio. Informacije koje su iscurile u najvećoj su se mjeri odnosile na špijuniranje neprijateljskih agenata, a prema objavljenim povjerljivim podacima, Amerikanci su im bez njihova znanja znali aktivirati kamere i mikrofon na mobilnim uređajima kako bi ih pratili i presretali plan za naoružanje.

Najčuvanije nacionalne tajne agencije još uvijek pohranjene na disku koji se kolokvijalno zove “zlatni folder”.

U izvještaju stoji da je za krađu odgovoran jedan od zaposlenika CIA-e, ali izričito spominje ime Joshue Schultea protiv kojega je za to kazneno djelo već bila podignuta optužnica. Schulte trenutačno vodi pravnu bitku kojom želi dokazati svoju nevinost, a za potrebe tog sudskog procesa djelomično je i objavljeno tajno izvješće CIA-e.

Njegovi odvjetnici tvrde da optuženik zbog slabe sigurnosti cijelog sustava u agenciji imao jednaki pristup povjerljivim podacima kao i nekoliko stotina zaposlenika CIA-e.

“Danas je jasno da je to bila velika pogreška s naše strane”, napisao je senator Oregona Ron Wyden u pismušefu Nacionalnog obavještajnog stožera Johnu Ratcliffeu. Wyden je, naime, kao član senatskog Odbora za obavještajnu službu dobio na uvid skraćenu verziju izvješća CIA-e koje je podijelio s Washington Postom.

Uzbuna

Do najveće krađe povjerljivih podataka u američkoj obavještajnoj agenciji došlo je samo tri godine nakon što je Edward Snowden, tadašnji djelatnik Nacionalne sigurnosne agencije, ukrao bjavio tajne informacije špijunskim operacijama te službe.

Čitaj još:   NOVAK Adžić: Padaju maske fabrikantima neistina, crnogorsko etničko i nacionalno ime iskaz identiteta Crnogoraca vjekovima... (foto)

“Mislili smo ti incidenti biti veliki znak za uzbunu cijeloj obavještajnoj strukturi SAD-a, ali djeluje da ni najmoćnija i najbolje financirana agencija na svijetu ne može zaustaviti curenje vlastitih podataka”, tvrdi Wyden...

izvor AP

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more