IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MLADI REDITELJ DIGAO RUKU NA SEBE: Ostavio DVA OPROŠTAJNA PISMA a oba su namjenjena… (foto i video)

Jedan od najboljih redatelja mlađe generacije tragično je okončao svoj mladi život u…

ROVINJ: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, petak… 19. 06. 2020… 22. 31… MLADI REDITELJ DIGAO RUKU NA SEBE: Ostavio DVA OPROŠTAJNA PISMA a oba su namjenjena… (foto i video)

Javnost cijele regije je bila nijema poslije vijesti da nas je napustio Igor Vuk Torbica u 33. godini, a da onda je, kao bomba, još jače odjeknulo da je mladi reditelj planete izvršio samoubistvo u Rovinju…

REDITELJ Igor Vuk Torbica tragično je preminuo u 33. godini…

Jedan od najboljih reditelja mlađe generacije u Srbiji tragično da je okončao život u Rovinju, saznaje portal Nova.rs. Ovih je dana trebao raditi predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih.

“Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, a bio pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao živio radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju”, navodi se u saqopštenju obitelji i prijatelja redatelja koje prenosi RTS.

Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987. godine. 2013. godine završio FDU u Beogradu. Već na trećoj godini studija započeo svoju rediteljsku karijeru predstavom Pokojnik.

Za ispitnu predstavu dobio je nagradu Hugo Klein te da je predstava uskoro počela redovno igrati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu…

Čitaj još:   Prijetnja Partizanu, od Srbo- Crnogorca i dva Hrvata iz Nur- Sultana... (foto i video)

Iako je imao tek 33 godine, iza sebe je ostavio velika djela.

Režirao je Carstvo mraka Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu) ali i Razbijeni vrč Heinricha von Kleista (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molièreovog Don Juana (Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina), Hinkemanna Ernsta Tollera (Zagrebačko kazalište mladih) i Priče iz Bečke šume Ödöna von Horvatha (Gradsko dramsko kazalište “Gavella).

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016 godine, Torbica dobiva nagradu Ardalion za najbolju režiju za Hinkemanna, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za isti komad nagrađen je i na 31. festivalu Gavelline večeri.

Hinkemann je ovjenčan i Nagradom hrvatskog glumišta i za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobiva čak četiri priznanja žirija.

ZKM je večeras odgodio predstavu Eichmann u Jeruzalemu zbog, kako su napisali, smrti dragog prijatelja i kolege… 

Povodom smrti reditelja oglasile su se mnoge kolege i prijatelji. Ko je za njih bio Igor Vuk Torbica i bez koga će morati da koračaju dalje i na pozorišnoj sceni, možda se najbolje vidi iz rečenica njegovog starijeg kolege:

– Igor Vuk Torbica je bio princ teatra. Onako kako je Branko Miljković bio princ poezije. I posle Miljkovićevog tragičnog kraja ljudi su mislili da će se pojaviti neko sličan. Neka su ti mala sva sazvežđa kojih ćeš se taći i neka je tvoj potpis na nebu vidljiv i kad neba više ne bude, dobri moj – napisao je Kokan Mladenović na Fejsbuku…

Čitaj još:   IVAN Vujović: Turbo osvježena euroatlantska zbilja- divljanje rektorovog IN4S, prijetnje smrću novinarima... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more