IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Čuvena pećina: Njemci izveli desant”Konjički skok” Tito ih je zavarao, ostalo je legenda … (foto i video)

To je bila jedna od spektakularnih operacija u Drugom svjetskom ratu pod nazivom “Konjički skok”, koju su izveli Njemci sa ciljem da zarobe i ubiju Tita…

DRVAR: Regija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, nedelja… 21. 06. 2020… 18 .20… Čuvena pećina: Njemci izveli desant”Konjički skok” Tito ih je zavarao, ostalo je legenda … (foto i video)

Čuvena Titova pećina u Drvaru, koja je privlačila brojne turiste, uskoro će ponovo biti otvorena, a u Centru za kulturu i sport opštine Drvar u okviru kojeg su Spomen-kompleks i Muzej“25 maj” brine o Titovoj pećini, očekuju povratak posjetilaca.

Titova pećina u Drvaru zatvorena je prošle godine a i za turiste zbog odrona, usled obilnih padavina, koji je uništio drvenu baraku samom ulazu u pećinu, gdje je bio smješten partizanski Vrhovni štab a na čelu Josipom Brozom Titom 1944. godine tokom desanta na Drvar 25. maja.

To je bila jedna od spektakularnih operacija u Drugom svjetskom ratu a pod nazivom “Konjički skok”, koju su izveli Njemci sa ciljem da zarobe Tita.

Centar za kulturu i sport opštine Drvar dozvolio je ekipi Tanjuga i nekoliko novinara iz regiona da se popnu do Titove pećine.

Ulaz u pećinu je obezbjeđen od eventualnog odrona. Ostalo je da se obnove barake i uradi elektrifikacija, a Muzej “25. maj” je otvoren za posjetioce.

Vršilac dužnosti direktora Centra Suzana Jović rekla je da je sve bilo predviđeno da 9. maja Titova pećina zvanično bude ponovo otvorena za turiste, zajedno sa izložbom i bogatim programom sve do 25. maja, ali da do toga nije došlo zbog epidmije koronavirusa.

“Ove godine nam je malo epidemiološka situacija otežala turizam, ali mi se nadamo da bi to dogodine trebalo da krene kako treba, a možda već i ove sezone. Uglavnom turisti dolaze iz bivše Jugoslavije kako bi posjetili Titove barake, što je posebna vrijednost”, rekla je Jovićka.

Sad je kućica osigurana i nema opasnosti za penjanje, naglasila je ona.

Govoreći o kako je bilo tokom destanta na Drvar i šta se desilo 25. maja, a šta je legneda, Jovićka je rekla:

Čitaj još:   Nebojša RODIĆ NASTAVLJA ĐE JE Vladimir BOŽOVIĆ stao: Bivši šef BIA promoviše velikosrpski hegemonizam u CRNOJ GORI... (foto)

“Nemci su mislili da znaju gdje se nalazio Tito, a ovo korito rijeke Unac je bilo zaraslo i upravo ih je to spasilo. Kada su padobranci sleteli gore na Šobića groblje, nisu znali tačnu lokaciju gdje se i Tito nalazi već su nasumično poleteli i on je već usieo da se skloni. Nisu uspjeli, već su uzeli samo njegovu uniformu. Samo su to uspijeli da urade, Tito je se vješto promijenio smer i lokaciju, a sve ostalo je legenda”.

Dodaje da je taj događaj svakako uticao dosta na istoriju tog mjesta, pošto je Drvar postao grad heroj.

Ipak, navodi da su stanovnici Drvara danas podijeljeni po pitanju te slavne partizanske prošlosti, da se neki ponose na to, a neki ne, ali da stariji u Drvaru kažu da je to bilo “zlatno vrijeme” Drvara.

Fotoreporter iz Beograd Ivica Veselinov je rekao da je prvi put u Drvaru i da nije želio da propusti posjetu spektakularnoj Titovoj pećini.

“Učio sam o Titovoj pećini kada sam bio u školi, ali nikad nisam imao priliku da je posetim”, kaže Veselinov i dodaje je još kao dijete da je u osnovnoj školi zapamtio sliku Titove pećine iz udžbenika istorije.

Takođe, navodi da je fotografisanje Titove pećine veliki izazov, ali da je šteta što nema nikakvog osvetljenja, pa se služio baterijskom lampom sa mobilnog telefona.

Sam prilaz pećini je fantastičan, dodao je on.

“Zamišljao sam scene desanta na Drvar, kako je to izgledalo kada su tu 1944. godine preletali avioni. Gledao sam i film Desant na Drvar i sjećam se tih scena”, dodao je Veselinov.

Na ulazu u pećinu stoji upozorenje da se ulazi na sopstvenu odgovornost.

Kada se silazi u samu pećinu, teren je dosta nepristupačan i nema nikakvog osvjetljenja.

Nakon toga, u nastavku pećine, nalazi se kanal dužine 16 metara, visine četiri metra i širine oko dva i po metra, a na kraju tog hodnika se mogu vidjeti gvozdena vrata postavljena 1938. godine prilikom istraživanja pećine radi vodosnabdijevanja.

Čitaj još:   NEKAD I SAD- MAŠINBRAVAR I INŽINJER MAŠINSTVA...

Pred pećinom se nalazi zaravnjeni plato na kojem su postavljene dvije barake dužine 12 i četiri metra i širine pet metara.

Ukupna dužina pećine je 85 metara u nastavku se pećinski kanal kaskadno spušta i završava sifonskim jezerom na dnu…

Visinska razlika od gvozdenih vrata do površine sifonskog jezera 53 metra.

Titova pećina nalazi se na padini brda Gradina na oko 23 metra iznad korita rijeke Unac, a od centra grada je udaljena svega kilometar.

Inače, Titovu pećinu je godišnje posjećivalo i do 10.000 turista, a do početak devedestih godina 20. vijeka i do 200.000 ljudi, jer je ta destinacija nekada bila nezaobilazna za učeničke izlete i ekskurzije, kao i turističke ture kroz bivšu Jugoslaviju.

Izvor: Tanjug

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more