IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ukrao MILION I PO sa računa pomoću “Libanske klopke”, evo kako to rade…(foto)

“Libanska klopka”, mehanizam koji lopovi postavljaju na bankomate a kako bi došli do novca sa kartica građana ponovo je aktuelna tema…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Ekonomija, Putovanje, vijesti, ponedeljak 22. 06. 2020… Ukrao MILION I PO sa računa pomoću “Libanske klopke”, evo kako to rade…(foto)

Bugarski državljanin L. V. I. (59) uhapšen je zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica.

Njemu je nakon saslušanja u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu određen pritvor do 30 dana.

Tereti se da je na teritoriji Beograda a od novembra 2019. i do 20. juna 2020. godine, na bankomatima više poslovnih banaka postavljao uređaj za skidanje podataka, pomoću kojeg je uzimao podatke klijenata koji su koristili te bankomate.

Nakon toga je kako se sumnja, izrađivao falsifikovane platne kartice, ali na koje je nanosio ukradene podatke klijenata i pomoću njih podizao novac sa bankomata.

Na taj način osumnjičeni L. V. I. pribavio tako da je sebi protivpravnu imovinsku korist od oko 1.400.000 dinara.

Ovo je, kako navode mediji, radio pomoću mehanizma “Libanske klopke”, koji se sastoji od skimera, što je zapravo plastično kućište kroz koje se tada progura kartica u bankomat, i specijalne “fleš” memorije.

Čitaj još:   KORAK DO ZLATA: Ljiljani razbili i Srbiju...(foto i video)

Savjetnik za istrage i bezbjednost Stevan Đokić rekao je da je to “Libanska klopka” a ne može da se postavi na bilo koji bankomat.

Đokić kaže da je “Libanska klopka” napravljena 1970. godine i da je išla i dalje evoluirala.

“Ona izgleda kao dio bankomata, sa posebnim uređajem unutra, kada kada ubacite karticu u bankomat, nemate pojma da ste žrtva toga. Taj uređaj skenira karticu, koji vi uzimate kada završite to što ste radili. Postoji i uređaj koji ima zakačenu kameru i snima PIN koji unosite”, upozorava Đokić.

Prema njegovim rječima, libanska klopka je kompleksa sprava i ne možete je videti kada priđete bankomatu.

Izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more