IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMA U NOVOM PAZARU: Dnevno se javi i do 200 oboljelih, mnogi umiru kod kuće… (foto + video)

Veliki broj oboljelih od Covida- 19, nedostatak medicinskog kadra i manjak smještajnih kapaciteta u Opštoj bolnici glavni su problemi a sa kojima se i suočava Novi Pazar…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zaniljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 02.07.2020 08: 59…DRAMA U NOVOM PAZARU: Dnevno se javi i do 200 oboljelih, mnogi umiru kod kuće… (foto + video)

Novi Pazar je postao najveće žarište koronavirusa u regionu, ali i svakako i šire, usljed naglog povećanja broja oboljelih u drugom talasu, koji nastupio nakon ublažavanja mjera vanrednog stanja.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović u razgovoru za printane medije kazao da je u proteklih nekoliko dana broj pacijenata koji simptomima koronavirusa javljali u Dom zdravlja i Opštu bolnicu, prevazišao sve postojeće kapacitete.

Ćorović ističe Opšta bolnica na raspolaganju imala 200 slobodnih kreveta, a da se samo na dnevnom nivou isto toliko ljudi javljalo u Covid-ambulantu.

– Bukvalno polovina kadra- ljekara, medicinskih sestara ali i ostalog osoblja se razboljela u ovom drugom valu epidemije. Od Kliničkog je centra Kragujevac i Opšte bolnice u Kraljevu došlo nam je u ispomoć tridesetak kolega pa će situacija s kadrom biti malo povoljnija. A očekujemo pomoć i iz Bosne i Hercegovine – govori nam Ćorović.

Ističe da je cijela Opšta bolnica u Novom Pazaru – osim Porodilišta i Odjela hirurgije – od danas pretvorena u Covid-bolnicu. Na taj način se, napominje, osigurati dodatnih 150 slobodnih kreveta za smještaj oboljelih pacijenata.

Čitaj još:   VIC DANA: Nazvao Muju jaran iz Beograda da mu se požali na Vučića, a onda– urnebes… (foto)

Ćorović kaže kako on i ne raspolaže zvaničnim podacima ali o broju zaraženih koronavirusom u Novom Pazaru. Taj broj, navodi, trenutno se kreće između 300 i 400, iako je on i znatno veći.

U Covid- ambulantu dnevno se javlja 200 pacijenata sa simptomima korona virusa, a od tog broja pedesetak ih treba dnevno hospitalizovati- potcrtava Ćorović.

Mnogi oboljeli od Covida- 19, nastavlja, preminuli su kod kuće stoga i nema zvaničnih podataka o broju smrtnih slučajeva.

– Ono što mi vidimo po broju sahrana i dženaza je da, otprilike, između pet i 10 smrtnih ishoda dnevno. Sasvim je sigurno da se ne radi i ni o desetinama ni o stotinama preminulih- dodaje direktor Doma zdravlja Novi Pazar.

Prema njegovim riječima, medicinske opreme u Novom Pazaru ima je ali i kako kaže dovoljno, iako se ona brzo troši. No, u svakom slučaju, jasan je i Ćorović, nedostatak opreme i nije bio glavni uzrok pogoršanja epidemiološke situacije.

– Situacija je i dalje veoma kompleksna. Ne mogu da kažem da nije pod kontrolom, ali imamo veliki broj oboljelih. Očekujemo da u narednim danima dođe do stabilizacije, jer su uvedene mjere i na nivou grada. Prema nekim epidemiološkim predviđanjima, očekujemo da bi se i sa krajem ove sedmice mogao početi smanjivati broj oboljelih, a onda bi se svakako smanjivao pritisak na Opštu bolnicu i Dom zdravlja- a sve zaključuje Ćorović u razgovoru za medije

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Udes na magistralnom putu, jedna povrijeđena osoba ... (foto)

izvor i Balkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more