IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: U džamijama u BiH i dijaspori prikupljana pomoć za Sandžak… (foto)

U stotinama džamijama u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori i hutba je danas posvećena ponovnom pogoršanju epidemiološke situacije u domovini i svijetu…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak03.07.2020… 15: 00 SARAJEVO: U džamijama u BiH i dijaspori prikupljana pomoć za Sandžak… (foto)

Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH su se danas u svim džamijama širom BiH i dijaspore, nakon džuma- namaza, pa su organizovane sergije,odnosno prikupljanje novčanih sredstava za pomoć Sandžaku, gdje su se posljednjih dana značajno pogoršana situacija i zbog epidemije koronavirusa

Rijasetovom apelu za pomoć Sandžaku pogođenom koronavirusom, odazvali se brojni vjernici koji su džumu-namaz, redovnu sedmičnu zajedničku molitvu petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

U svim džamijama u domovini, domovinskim zemljama i brojnoj bošnjačkoj dijaspori i hutba je danas posvećena ponovnom pogoršanju epidemiološke situacije u domovini i svijetu.

U sadržaju hutbe, čiji je autor Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l- uleme i za medije, konstatovano da “pogoršanje situacije u domovini, našem Sandžaku i svijetu opominje da ipak moramo ozbiljnije pridržavati mjera samozaštite na kojima insistiraju nadležni, ali i normi oko kojih smo se u Zajednici dogovorili.”

Čitaj još:   OBRAĆANJE PREMIJERA: Neću da učestvujem u predstavi... (foto i video)

“Vjernici, koji na zdravlje i život gledaju kao na blagodat Božiju ali i emanet koji im je od Stvoritelja podaren, moraju biti primjer drugima u revnosnom pridržavanju propisa. Ne smijemo ni pomišljati da se u javnosti stvara dojam da naš odnos nije takav ili da je suprotan od odgovornog. Sloboda i odgovornost su temelj vjerničkog poimanja čovjeka i njegove uloge na ovome svijetu”, navodi se, između ostalog, u sadržaju hutbe koja je distribuirana hatibima Islamske zajednice.

Dalje se podsjeća i na sve preporuke stručnjaka o držanju fizičke distance, korištenju zaštitnih maski, održavanju lične higijene kao i sve te pomenute mjere izbjegavanju masovnijih okupljanja.

“Tako ćemo, voljom Božijom, zaštititi sebe ali i živote naših najmilijih. To nije nešto što se ne možemo obavezati ako smo odgovorni pojedinci i zajednica”, navodi se u hutbi…

iBalkan.net / agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more