IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SANDŽAČKI LJEKARI: Rasuti širom planete, žele pomoći rodnom kraju, traži se dozvola iz Beograda… (foto)

Grupa od 25 ljekara iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Turske, Crne Gore, Luksemburga, Švajcarske i Kosova uputila je otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem se apeluje da dozvole kontigentima medicinskih radnika dolazak u Sandžak, kako bi se pomoglo stanovništvu koje je pogođeno epidemijom korona virusa. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Mi, dolje potpisani, ovim putem izražavamo neslaganje sa odlukom Vlade R.Srbije da pomoć u vidu medicinskih kadrova gradovima u Sandžaku pogođenih Corona virusom nije potrebna. Tim prije što smo ubjeđeni da situacija na terenu nije onakva kakvom se predstavlja.

Kao medicinski profesionalci, koje veže Hipokratova zakletva, ne možemo ostati nijemi činjenici da je osoblje Opšte Bolnice Novi Pazar desetkovano, da naše kolege u Tutinu i Sjenici nemaju minimum uslova za borbu protiv pandemije Corona virusa, da je broj novozaraženih i oboljelih u N.Pazaru, Tutinu i Sjenici u velikom porastu, da je klinička slika zaraženih sve složenija i da je mortalitet u naglom rastu, a da se ti podaci relativiziraju i da se javnost dezavuiše.

Čitaj još:   SANDŽAK: POLICAJAC UBIO SUPRUGU IZ SLUŽBENOG PIŠTOLJA!

Ovim putem apelujemo na nadležne organe R.Srbije da HITNO reaguju i kapacitiraju sve zdravstvene ustanove na teritoriji N.Pazara, Sjenice i Tutina.

Apelujemo da vrlo hitno upute medicinske kadrove u dovoljnom broju iz drugih zdravstvenih ustanova u R.Srbiji, da obezbijede zaštitnu opremu medicinskim radnicima, da obezbijede potrebne dijagnostičko- terapijske alate kao i lijekove potrebne COVID bolnicu koju treba žurnije uspostaviti u Novom Pazaru, dok broj žrtava ne postane enorman.

Svakako, klinički put pacijenta, posebno iz Sjenice i Tutina, urediti sve što je posebnim protokolom ne osvrćući se na trenutne mjesne nadležnosti viših referentnih centara, te obezbijediti dovoljan broj transportnih sredstava i opremljenih za transport životno ugroženih.

ISTO TAKO, APELUJEMO NA VLADU R.SRBIJE DA DOZVOLI DOLAZAK KONTIGENTIMA MEDICINSKIH RADNIKA, MA ODAKLE ONI BILI TAKO SMANJE PRITISAK NA ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE I RASTERETE VEĆ UMORNE KOLEGE U SRBIJI.

izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more