IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Stranci o protestima u Srbiji: Haotični sukobi na ulicama … (foto + video)

Drugog dana protesta zbog zdravstvene krize, policija je na konjima ali i u oklopnim vozilima intervenisala u centru Beograda da potisnu više stotina demonstrante, postavila kordone i sprečila masu da se vrati na plato ispred parlamenta…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 09. VII 2020, 08: 05… Stranci o protestima u Srbiji: Haotični sukobi na ulicama… (foto + video)

Američka agencija Asošiejted pres javila je da je policija bacala suzavac na demonstrante u Beogradu i da je nekoliko ljudi, uključujući neke opozicione lidere, povredjeno tokom haotičnih sukoba ispred Skupštine Srbije…

U tekstu „Srpski lider odustao od policijskog časa u sve to u vrijeme nasilnih protesta“, AP navodi da scene podsjećaju na eru Slobodana Miloševića 90-ih godina i dodaje da su tada često izbijali sukobi na antivladinim protestima.

„Pod očiglednim pritiskom od demonstranata, predsjednik je odustao od namere da ponovo uvede policijski čas tokom predstojećeg vikenda, rekavši da mjera ne može da bude primenjena ali i bez proglašenja vanrednog stanja u zemlji“, navodi AP.

To medjutim nije spriječilo ljude, dodaje AP, da pale baklje i da bacaju kiše kamenica dok pokušavaju da zauzmu zgradu parlamenta.

„Velika količina suzavca bačen na nekoliko mjesta. Neki demonstranti su prevrnuli kontejnere i zapalili ih u pokušaju da spriječe policiju da ih potisne“, piše agencija.

Agencija dodaje da sukoba ima i u Novom Sadu.

Protivnici optužuju Vučića da je doprinio rastu broja umrlih ali i do novozaraženih korona virusom pošto je ukinuo ranije restriktivne mere, navodi AP.

„Kažu da je on (Vučić) to uradio da bi učvrstio vlast poslije parlamentarnih izbora 21. juna. On negira te tvrdnje“, stoji u tekstu.

Agencija podsjeća da su se masovna okupljanja na fudbalskim ali i teniskim mečevima dozvoljena uprkos upozorenjima stručnjaka da bi to moglo a da i dovede do rasta broja zaraženih korona virusom, što se trenutno dešava u Srbiji.

Čitaj još:   DECENIJA IZA NAS: Likvidirali sve vođe “škaljarskog klana”, šefovi “kavčana” živi i zdravi, neki i daleko od zatvora... (foto, video)

Navodi se da je Vučić danas rekao da „strane obavještajne službe stoje iza sinoćnih protesta desničarskih i profašističkih demonstranata“, i dodaje da nije precizirao na koje agencije je mislio.

Strani mediji o protestima u Srbiji: Haotični sukobi na ulicama 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

Druge večeri uzastopno došlo je u Beogradu do sukoba demonstranata ali i policije, koji su počeli posle najave o uvođenju policijskog časa, a dosad ima nekoliko desetaka ozleđenih na obadvije strane, javlja večeras i hrvatska novinska agencije Hina.

Nekoliko hiljada demonstranata i bacalo je na policiju baklje, kamenje kao i plastične boce, skandirajući protiv predsjednika Aleksandra Vučića, bilježi Hina i dodaje da su tioku su protesti u Novom Sadu.

Hina bilježi da je Vučić na konferenciji za medije„braneći policiju, ocenio da su su protesti bili ‘najbrutalnije političko nasilje’,da je cilj bio oslabiti Srbiju, u šta su, kako je ustvrdio, umješani regionalni i spoljni faktori“.

Vučić je, na pitanje „kako komentariše napade u hrvatskim medijima, rekao da su pisali ‘mnoge gadosti’ „, prebnosi Hina.

Dotaao se, piše dalje, i bivšeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stira i citirao njegov tekst da „problemi za nas počinju dolaskom Vučića na vlast“.

„Vučić je rekao da će pojedini političari iz Hrvatske i drugih zemalja i da će podržati bilo koga, bez obzira kakvi su im stavovi, na taj način mogu pokušati nauditi Srbiji i njemu“, piše u izveštaju Hine.

„Na protestima protiv najavljenog ponovnog uvođenja policijskog časa su i u Srbiji došlo je do nereda“, prenosi njemački javni servis ARD…

Tagesšau: „Demonstranti u Beogradu sinoć na policijske službenike bacali kamenje i svetleće rakete. Grupa demonstranata pokušala je da upadne u zgradu parlamenta. Policija je koristila suzavac. Nešto pre toga, predsjednik Aleksandar Vučić najavio je policijski čas, koji će važiti za vikend od petka do ponedeljka“.

Čitaj još:   NOVI PODACI O KORONI U SRBIJI: 305 novih zaraženih, još 8 MRTVIH! (foto)

„Prema lokalnim medijima, situacija u Novom Pazaru u Sandžaku je i dalje posebno teška. Tamošnje bolnice su se žalile na veliku navalu pacijenata i nedostatak medicinske opreme“, piše na dalje ovom portalu.

„Prvi slučaj infekcije koronom u Srbiji je registrovan 6. marta. Od tada je u Srbiji na Balkanu zabilieženo više od 16.700 infekcija i 330 smrtnih slučajeva. Vlada je još u martu uvela stroga ograničenja širom zemlje. Međutim, u junu su te mjere ukinute. Kritičari kažu da je to učinjeno i zbog tada predstojećih parlamentarnih izbora“, završava Tagesšau.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more