IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VANREDNE OKOLNOSTI: Šta krije naredba FBiH Kriznog štaba zdravstva za hitu akciju… (foto)

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je hitno kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, zavodima javno zdravstvo i upravama policije MUP-a kantona koje je Vlada FBiH donijela na sjednici o pogoršanoj Covid-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH…

SARAJEVO: BiH, recepti, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 14.07. 2020… 15: 25… VANREDNE OKOLNOSTI: Šta krije naredba FBiH Kriznog štaba zdravstva za hitu akciju… (foto)

“U Federaciji BiH u posljednje vrijeme primijetan je veći broj osoba,za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, a koje se slobodno kreću bez izdatog rješenja o određenoj mjeri a sve od strane nadležnih kantonalnih/županijskih organa vlasti sukladno kao Zakonu o zaštiti građana od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05).

Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje te pogoršava svu ionako tešku Covid-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH”, navodi se, između ostalog, u dopisu Kriznog štaba/stožera FMZ-a, uz napomenu kako je članom 3. istog zakona regulirano da je “zaštita zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave općina, kantona i Federacije BiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, a to je svih privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica”.

Slijedom gore navedenog tražimo da svoje daljnje postupanje, posebno u pogoršanoj Covid-19 epidemiološkoj situaciji, uskladite s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te poduzimate mjere za koje ste nadležni, potcrtano je.

Zaključcima koje je 2. jula Vlada FBiH usvojila te ih uz zaključke posebnim aktom od 3. jula dostavila kantonalnim vladama na nadležno postupanje, uz napomenu da rad po ovom aktu i zaključku smatraju hitnim, traži se da i intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava prvo i zdravstva radi poduzimanja i restriktivnijih mjera ukoliko se ocijeni da su potrebne na osnovu procjene Covid-19 epidemiološke situacije u kantonu.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 2. jul 2019. godine

Navedenim se traži i pojačan inspekcijski nadzor svih inspekcija ali i u kantonalnim/županijskim upravama za inspekcijske poslove, kao i sve inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu/županiji, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori, kao i sve kantonalnih uprava policija, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera te poduzimanja mjera protiv onih počinilaca koji krše naređene mjere u uvjetima pandemije Covida-19.

Navedeno uključuje i iznalaženje mogućnosti na nivou kantona da se pojača broj inspektora u ovim oblastima.

Također, spomenutim aktom Vlade FBiH upućen je zahtjev vladama i sa kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, ali prvo i kao zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području kantona nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, odnosno sada naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

izvor iBalkan.net / agencije

Čitaj još:   VUKAŠIN Perović: Šta je ”POTURICA”, a što ”POSRBICA”? (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more