IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIŠE STOTINA LJEKARA UPUTILO OTVORENO PISMO VLADI: “Srbija je u javnozdravstvenoj KATASTROFI”

Ljekari okupljeni u neslužbenu inicijativu “Ujedinjeni protiv Covida” u otvorenom pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro su se ogradili od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covida-19 i zatražili njegovu smjenu navodeći da se Srbija našla u javnozdravstvenoj katastrofi.

Ljekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma, traže da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju osobno dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Kao ljekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog, piše “održavat ću svim silama čast i plemenite tradicije medicinskog zvanja”, potpisnici proglasa smatraju da im je “moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze”.

“Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost s kojom se medicinski radnici svakodnevno suočavaju u svom poslu, dovela je do ove inicijative”, navela je grupa ljekara.

staknuli su da su tehnički organizatori ujedno i prvi potpisnici proglasa.

“Ne postoje službeni organizatori osim potpisnika proglasa i on pripada svima nama”, naglasili su inicijatori, dodavši da inicijativa ostaje otvorena za sve ljekare koji potpisima žele da pruže podršku nastojanjima da se vrati povjerenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Broj potpisa podrške, kako kažu, raste iz minute u minutu, a inicijativi se do sada priključilo više od 350 ljekara iz zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Čitaj još:   Makedonya etrafında kopan fırtına ne getirir...

Otvoreno pismo ljekara prenosimo u cijelosti:

“Mi, niže potpisani medicinski radnici Republike Srbije, odlučujemo se na javno istupanje jer ne vidimo drugo rješenje za javnozdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi. Ne samo Hipokratova zakletva, već i opća etika nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im daljnji rad. U interesu je javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i da se naprave koraci ka zdravstvenom sustavu bez straha i prevage politike nad strukom.

Potpuno popuštanje protuepidemijskih mjera u predizbornom razdoblju (skupovi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja oboljelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo povjerenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo se oštro ograditi od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covida-19.”

Slijedi popis zahtjeva, između kojih je i onaj da se raspusti sadašnji Krizni štab za borbu protiv epidemije. Ljekari traže i nezavisne istrage, prestanak progona kroz zastrašivanje i politizaciju oko epidemije.

Čitaj još:   ALEKSANDAR Ljumović (Liberalna partija): "Možemo da očekujemo krizu vlasti u više crnogorskih gradova..." (foto)

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more