IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Hajde da se ne lažemo, JUGOSLAVIJA je bila jedna od najljepših zemalja zapravo najbolja zemlja na svijetu”

Književnica i dramaturškinja Milena Minja Bogavac izjavila je da to što Jugoslavija nije uspjela, “govori više o nama nego o njoj”.

“Zaljubljena sam u taj pilot-projekat od države. To što projekat nije uspio, više govori o nama, nego o projektu, kao takvom”, kazala je Minja Bogavac za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Dodala je da je rodjena u SFRJ i da joj to niko ne može oduzeti i navela da vjeruje da Jugoslavija postoji dok god postoji neko ko je se sjeća.

Minja Bogavac je rekla da je fascinirana jugoslovenskom trobojkom sa zvjezdom petokrakom u sredini, koju je kao dijete uvjek crtala.

“Zastava Srbije mi je konfuzna: ima krunu, a Srbija nije monarhija. Sem toga: ne razumijem zašto bi neka država na zastavi imala kitnjasti simbol koji je praktično nemoguće kopirati, ako nisi ekstremno dobar crtač… Sa Jugoslavijom nije bilo tako i ja sam, kao dijete, uživala da crtram našu zastavu, gdje god sam mogla”, navela je Minja Bogavac.

Čitaj još:   STIPE Mesić: "Kolinda krenula putem estrade"...

Prema njenim riječima, Jugoslavija je imala Istru, Đerdap, Boku, Beograd, Alpe, Zagreb, Plitvice, Sarajevo, Ohrid, Mostar, Uvac, Skoplje, Gračanicu, Postojinsku jamu, Lepenski vir, Vojvodinu, Slavoniju, Ljubljanu, Drinu, Visoke Dečane, toliko prelijepog Mediteranskog mora, tolika ostrva i toliki Dunav.

“Hajde da se ne lažemo: bila je to jedna od najljepših zemalja na svijetu! Kad tome dodamo da je bila nadnacionalna, nesvrstana i s lijeve strane, to je zapravo bila najbolja zemlja na svijetu. I sada, kada je više nema, razumijem da je bila utopijski dobra i ispred svog vremena, ali – za mene kao stanovnici jedne banana republike, važno je da znam da je nekada postojala”, kazala je Minja Bogavac.

(Beta)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more