IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Istanbul: Aja Sofija spremna da 24. jula otvori svoja vrata za klanjanje namaza… (foto + video)

Mnogi muslimani iz regiona i svijeta žele prisustvovati džuma namazu i sutra u petkom 24.jula obilježiti vraćanje Aja Sofiji status džamije, rekao je guverner Istanbula Ali Yerlikaya…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti,vijesti,ćetvrtak,23.07.2020…18: 12…Istanbul: Aja Sofija spremna da 24. jula otvori svoja vrata za klanjanje namaza… (foto + video)

Džamija Aja Sofija, spremna je da 24. jula otvori svoja vrata za molitve, prvi put u 86 godina i to džuma-namazom (molitva petkom), rekao je guverner Istanbula Ali Yerlikaya, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak Yerlikaya je kazao kako svi s velikim entuzijazmom čekaju da prisustvuju molitvi.

Osvrnuvši se na mjere poduzete na sprečavanju širenja koronavirusa, Yerlikaya je rekao da je za vjernike obezbijeđeno pet zona na otvorenom, a u cilju sprečavanja gužvi.

Ulazak na ove prostore počet će u 10 sati po lokalnom vremenu u petak, rekao je Yerlikaya.

”Ulasci na područja predviđena za molitvu bit će podvrgnuti sigurnosnoj provjeri na 11 kontrolnih tačaka”, rekao je Yerlikaya.

Osvrnuvši se na transport do džamije, rekao je kako u cilju obezbijeđenja sigurnosti, pojedine ceste i metro linije će biti zavorene prije i tokom molitve.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: Mujezin Osman Aslan preselio na Ahiret od srčanog udara u Aja Sofiji... (foto i video)

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, Yerlikaya je vjernicima koji dolaze u Aja Sofiju savjetovao da ponesu svoje maske i serdžade, te ih pozvao na strpljenje i razumijevanje.

Aja Sofija je među najpopularnijim turističkim destinacijama u Turskoj, kako za domaće tako i za strane turiste.

Godine 1985, kada je imala status muzeja, Aja Sofija je uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine.

Kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula 2020. poništio odluku tadašnjih vlasti iz 1934. kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, čime je utrt put da ponovo, nakon 86 godina postane džamija.

Turska Uprava za vjerske poslove 16. jula je s Ministarstvom kulture i turizma potpisala protokol o saradnji, koji se odnosi na upravljanje Aja Sofijom nakon pretvaranja u džamiju.

U skladu s protokolom, Ministarstvo kulture i turizma će nadgledati aktivnosti u vezi s restauracijom i konzervacijom, dok će Uprava za vjerske poslove biti zadužena za vjerska pitanja.

Domaćim i stranim posjetiocima bit će omogućen besplatan ulazak u Aja Sofiju.

Čitaj još:   ISTANBUL: Prvi imam Aja Sofija džamije porijeklom BOŠNJAK... (foto)

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more