IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Imenovana tri imama za Aja Sofiju, pred prvi džuma namaz… (foto i video)

Za Aja Sofiju imenovano je pet mujezina, osoba koje muslimane a sa vrha minareta pozivajući ih na jutarnji, dnevni i večernji namaz…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 24.07.2020…08: 32 Imenovana tri imama za Aja Sofiju, pred prvi džuma namaz… (foto i video)

Turska je danas imenovala tri imama za Aja Sofiju, a i pred prvu današnju dnevnu molitvu u velelepnom spomeniku kulture u Istanbulu i to nakon 86 godina.

Jedan od njih je profesor vjerskih studija, a prva muslimanska molitva u vizantijskoj katedrali Aja Sofiji trebalo bi da bude održana za danas pred više stotina vjernika. Kako prenosi AP, najavljeno je a i prisustvo predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ministar vjerskih poslova Turske Ali Erbas objavio je da su imenovana i tri imama koja će predvoditi molitvu i to Mehmet Bojnukalina, on jeprofesor islamskog prava na istanbulskom univerzitetu Marmara, Feruh Mustuera i Bunjamina Topčuoglu, koji su imami u druge dvije istanbulske džamije.

Erbas je za Aja Sofiju imenovao i pet mujezina, osoba koje muslimane a sa vrha minareta ili munare pozivaju na molitvu.

Čitaj još:   Erdogan poslije Aja Sofije "oslobađa" i džamiju Al Aksu!!! (foto i video)

Kako se navodi, vlasti su van Aja Sofije označile mjesta gdje na današnjem dnevnom namazu molitvi stajati muškarci, a gdje žene, a kako je najavljeno 17.000 pripadnika obezbjeđenja će biti na dužnosti.

Dodaje se i da je blokirano nekoliko ulica prema velelepnom a vijerskom zdanju.

Početkom jula Državni savet Turske odlučio je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka koji je na tom dokumentu. Erdogan je nakon donošenja iste odluke izdao uredbu o vraćanjem Aja Sofije u džamiju, koja je na početku svoje historije bila vizantijska katedrala…

http://ibalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more