IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Hiljade vjernika pred Aja Sofijom- klanja se džuma- namaz… (foto)

Prvi namaz u Aja Sofiji nakon 86 godina organiziran je uz pojačane mjere sigurnosti i uz preventivne mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je u džamiju Aja Sofiju radi klanjanja džuma-namaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Aja Sofiju stigao sat prije početka namaza, a okupljeni vjernici su ga pozdravili aplauzima i ovacijama.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas je dočekao Erdogana u Aja Sofiji, a u Erdoganovom društvu bio je i šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Džamija Aja Sofija i svi platoi oko nje odveć su ispunjeni vjernicima koji su došli iz svih dijelova Turske i šire kako bi klanjali prvi džuma-namaz u toj džamiji nakon 86 godina.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije. Turski predsjednik Erdogan je, nakon vraćanja statusa džamije ovom zdanju, najavio da će prvi zajednički namaz u Aja Sofiji biti klanjan 24. jula.

Čitaj još:   AJA SOFIJU POSJETILO 3,5 MILIONA LJUDI- IMAM MUSTUER: "Svakog dana dvije- tri osobe ovdje postaju muslimani..." (foto)

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Nadležne službe su proteklih dana uredile prostor unutar, ali i na platoima oko Aja Sofije.
Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

Prvi namaz u Aja Sofiji nakon 86 godina organiziran je uz pojačane mjere sigurnosti i uz preventivne mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

izvor. AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more