IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAKO DA SE PONAŠATE AKO ŽIVITE SA ZARAŽENIM? SMJERNICE…

“Osnovno je da postoje uslovi da ta osoba bude izolovana. Kada ide do kupatila, da koristi zaštitnu masku, kada dolaze u kontakt – moraju imati maske, posebno oboljeli...

Epidemiolog dr Predrag Kon na televiziji Prva govorio je o stanju u Srbiji, a osvrnuo se i na tvrdnje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“To su podaci iz kovid baze, korisni za neku orijentaciju. Podaci sa terena su nešto malo drugačiji. Jasno se pokazuje da je situacija u smirivanje. Pratimo koliko se javilo u centre sa respiratornim tegobama, koliko je pregledano, koliko je sumnjivo . Kad pratite sve te brojeve vidite koherentnost, da se slažu i da se smanjuje broj u sva ta tri slučaja”, rekao je epidemiolog.

SZO je u svom nedavnom izvještaju istakla da je broj zaraženih na Zapadnom Balkanu zabrinjavajući.

“Ti podaci nisu bitni nama koliko ostalima. Ovde je virus aktivan i to treba da se prenese. Ovo nijen nikakva utakmica, svi smo, kompletan svijet je u borbi protiv virusa. Na kraju će se sumirati rezultati, koje mjere su bile najadekvatnije, na kraju će se iskristalisati. Činjenica je da bez kolektivnog imuniteta nema zaustavljanja, imamo švedski model koji se pokazao kao neuspješan, ako smo zatvoreni – šta onda, bez ekonomije nema života, to polako postaje jasno, To je pritisak ekonomije. Moramo naći način da živimo i radimo i vodimo računa o svakoj djelatnosti, to nije jednostavno.”

Čitaj još:   BAKIR Izetbegović: Na stolu 13 zahtjeva,"Dosta je Inzkove 'zabrinutosti, Karadžiću oduzeti odlikovanja,Vučić da se UZDRŽI OD..." (foto)

Dešavalo se da se pacijenti vrate sa upalom pluća i temperaturom vrate na kućno liječenje. Kako da se ponaša odoba koja živi s osobom koja je potencijalno zaražena, oboljela ili čega rezultate.

“Osnovno je da postoje uslovi da ta osoba bude izolovana. Kada ide do kupatila, da koristi zaštitnu masku, ka da dolaze u kontakt – moraju imati maske, posebno oboljeli. Često treba koristiti sredstva za dezinfekciju, nakon pranja ruku u kupatilu nije loše i izvjetriti prostoriju. Bitno je i da ne objeduju zajedno… Rizik svakako postoji”, kaže dr Kon.

izvor: Prva

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more