IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Istanbul: Klanjan Prvi sabah- namaz u Aja Sofiji otkako joj je vraćen status džamije… (foto + video)

Aja Sofija je od predhodnog dana od 24. jula ponovo otvorena za sve dnevni namaze i za molitve…

ISTANBUL:Svijet,PutovanjaZanimljivosti,vijesti subota,25. 07…2020…10: 42 …Istanbul: Klanjan Prvi sabah-namaz u Aja Sofiji otkako joj je vraćen status džamije… (foto + video)

U džamiji Aja Sofija, u Istanbulu, klanjan prvi sabah- namaz to je (jutarnja molitva muslimana) u posljednjih 86 godina javlja Anadolu Agency (AA).

Mnogi muslimani iz svih dijelova Turske, ali i drugih zemalja, nakon učenja ezana (poziva na molitvu), a koji su noć proveli na trgu ispred ove bogomolje, pohrlili su da klanjaju sabah-namaz u Aja Sofiji.

Molitvi je prisustvovao i guverner Istanbula Ali Yerlikaya, a namaz je predvodio muftija istanbulski Mehmet Emin Masali.

Ujedno, službenici Uprave za vjerske poslove pobrinuli su se da prisutni poštuju preporuke i mjere uvdene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Veliki broj vjernika nalazio se i ispred džamije zbog čega su poduzete dodatne sigurnosne mjere.

Aja Sofija će a to, po naredbi predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, biti otvorena 24 sata.

Ova istanbulska ljepotica je klanjanjem džuma-namaza (molitve muslimana petkom), od 24. jula otvorena za molitve, prvi put u posljednjih 86 godina.

Čitaj još:   SERGEJ, UMJESTO SAŠE: Biće na čelu PSG- a...

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju besplatno freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza…

Čitaj još:   BRAVO Mesud Pezer odbranio naslov prvaka Balkana u ISTANBULU...

izvor iBalkan.net / agencije AA

ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar…

Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne Read more