IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Opasne posledice prijete zaraženima BEZ SIMPTOMA: Korona uzima danak, a da toga nismo ni svijesni… (foto i video)

Biti bez simtoma kada imate virus ne znači da se neće razviti komplikacije koje kovid-19 nosi sam sa sobom…

ISTANBUL: Regija, recepti, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 26. 07…2020 …11: 42.. Opasne posledice prijete zaraženima BEZ SIMPTOMA: Korona uzima danak, a da toga nismo ni svijesni… (foto i video)

Kada se ljudi zaraze i dobiju pozitivne rezultete testa na kovid- 19, ali i ne razviju kašalj, visoku temperaturu ili druge uobičajene simptome od virusa, njihove slučajeve nazivamo “asimptomatskim”.

Takve ljude ponekan nazivaju i “tihim prenosiocima” zbog što nesvjesno mogu da zaraze druge, a to je veliki faktor u širenju pandemije.

Međutim, koliku su oni opasni po druge i njima samim prijeti opasnost, a da ni toga nisu svesni.

Ako tek počinjemo sa razumevanjem materije, biti bez simtoma kada imate virus ne znači da se neće razviti komplikacije koje kovid nosi sa sobom.

Prema novoobjavljenom istraživanju, asimptomatske žrtve virusa a da se i suočavaju sa skrivenim opasnostima po zdravlje, uključujući dve o kojima morate da znate, piše “Women’s Health”. Svakako dolazi do oštećenja pluća

Nova studija fokusirala se na grupu od 37 pacijenata bez simptoma u Kini. Dok učesnici studija nisu pokazivali spoljašnje naznake virusa, istraživači su željeli da znaju o svim promjenama koje bi mogle da se dese unutar njihovih tijela. Za otkrivanje su koristili CT skenere, pa si i osjetljivi oblik unutrašnjeg snimanja.

Ono što su otkrili bilo je zapanjujuće: 57 odsto asimptomatskih je pacijenata imalo je skeniranje pluća sa “prugastim senkama” i “uzorkom mliječnog stakla” a oboje ukazuju na upalu ili oštećenje pluća. Ovi obrasci uobičajeni i kod teže oboljelih od novog virusa.

Čitaj još:   DPS: ANDRIJA Rajo Mandić svoje zlokobne namjere, nije ostvario jer nikad ništa od njega i njegove stranke nije zavisilo... (foto)

Druga je studija istraživača sa Skrips istraživačkog instituta Kaliforniji, koja se bavila sličnim istraživanjem. Oni se usresredili na grupu asimptomatskih slučajeva sa Dajmond Princes kruzera.

U toj grupi, 54 odsto pacijenata pokazalo je supkliničke abnormalnosti pluća. “Supkliničko” ovde znači bez spoljašnjih znakova bolesti ili sve je u ispunjavanju dijagnostičkih nivoa– ne znači da šteta nije bila pa ni manje ili više ozbiljna.

Proces nazvan “rasipanje virusa” nastaje kada se virus razmnožava unutar tijela, a zatim se oslobodi u okolinu, izdahne u aerosolima i kapljicama koji su prilikom disanja, kijanja, kašljanja,ili čak – pijevanja.

Tokom virusne infekcije varira broj oslobođenih virusa u okolinu i to koliko drugih osoba neko može da zarazi. Neki od dokaza upućuju na to da je virus korona najzarazniji u periodu od nekoliko dana prje pojave simptoma, kada je porast količine virusa u organizmu visok.

Šta to znači za vas i vašu porodicu?

Postoje četiri glavne implikacije:

1. Ako u porodici imate mlade ljude, obavijestite ih o skrivenim faktorima rizika koji mogu unaprijed biti postavljeni u vašoj porodici. Mladi se često osjećaju nepobedivo, ali ne žele da povrede one koje vole…

2. Kada procenite rizike u bilo kojoj situaciji– na primer, da li ćete ići ili na porodičnu večeru– prepoznajete da mladi, u prosjeku, predstavljaju veći rizik…

3. Zbog povećanog broja novih slučajeva zaraze, morate da radite i na svom imunom sistemu. Da li radite sve što možete da podržite prvo imunološku odbranu svog tijela?

Čitaj još:   PRODAJEM KUĆU SAMO ALBANCIMA I MUSLIMANIMA, A NE I SRBIMA- Oglas koji je zaprepastio Srbıju!!!

4. Ne zaboravite da bilo ko može biti bez simptoma, ne samo mladi. Zato i budite pažljivi. Ne izlažite se direktnom ili bliskom kontaktu, držite se prvo podalje od gužve i izbegjavajte boravak u zatvorenim prostorijama a da sa ljudima sa kojima niste bili u karantinu…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more