IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Pokrenuta peticija da se Vučiću ukine titula počasnog građanina

Grupa građana Novog Pazara pokrenula je peticiju da se Aleksandru Vučiću oduzme titula počasnog građanina njihovog grada. Peticija je pokrenuta zbog njegove spremnosti da žrtvuje živote ljudi zarad izbornih procenata.

“Želimo da grad Novi Pazar oduzme titulu Počasnog građanina od Aleksandru Vućića, trenutnog predsjednika Srbije, jer svojim postupcima ni u jednom trenutku nije opravdao tako posebno priznanje. Štaviše, nije ni jasno kako je dotični dobio tu titulu, na osnovu čega, kojim djelima, kada je još široj javnosti poznato da je u parlamentu Srbije prijetio životom 100 muslimana za život jednog Srbina i da je dio političke mašinerije koja je izvŕšila genocid na teritoriji cijelog entiteta Republike Srpske. I danas, uz pomoć lokalnih političara, donosi odluke koje su protiv zdravog života i budućnosti Bošnjaka”, navedeno je u obrazloženju online peticije.

Nezadovoljstvo prema predsjedniku Srbije poraslo je nakon njegovih medijskih nastupa tokom ovog mjeseca, u kojima je, govoreći o pandemiji koronavirusa u Novom Pazarau, Sjenici i Tutinu, izjavio da je novopazarska bolnica opremljena poput njemačkih i da u Novi Pazar svakog dana šalje po milion eura, piše portal Snews.

Čitaj još:   NOVI PAZAR- Policija ŠOKU: Uhapšeni NAJMLAĐI dileri opijata i narkotika... (foto)

Novopazarsi su mu spremili i pjesmu za rastanak. Tako se na jednom video snimku, prilikom pristigle humanitarne pomoći iz Turske, aludirajući na Vučićevo hvalisanje uz fotografiju kako jede pitu iz Novog Pazara poručili “Što si je pitu jeo si, jeo si, @avucic”.

Za neupućene, Skupština Novog Pazara 20. aprila 2015. godine, na svečanoj sjednici povodom Dana grada proglasila Vučića počasnim građaninom, a za tu odluku su glasali odbornici vladajuće većine, predvođene Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) Rasima Ljajića, kao i opozicione Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka, danas Stranka pravde i pomirenja (SPP), Muamera Zukorlića.

Odluku o dodjeli te titule obrazložio je tadašnji gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocijenivši da je Vučić učinio puno za Novi Pazar.

Predstavnici nevladinog sektora u Novom Pazaru ocijenili su tada da je dodjeljivanje titule počasnog građanina tog grada, tada premijeru, danas predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću “poniženje za sve građane i dodvoravanje lokalnih političara vladarima u Beogradu”.

Izvor: luftika.rs