IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Carigradski patrijarh Bartolomej zahvalio se Erdoganu na restauraciji manastira Sumela… (foto i video)

Projekat restauracije manastira Sumela trajao je posljednjih pet godina i u tom periodu ova turistička atrakcija je bila zatvorena za posjete…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, ekonomija, vijesti, 29. 07.2020… 18: 51… Carigradski patrijarh Bartolomej zahvalio se Erdoganu na restauraciji manastira Sumela… (foto i video)

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej zahvalio se danas turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na završetku restauracije čuvenog manastira Sumela u Trabzonu i ponovnog otvaranja za posjete, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Direkcije za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika saopćeno je da je Bartolomej pozvao Erdogana i izrazio zadovoljstvo podrškom i interesovanjem predsjednika Erdogana za restauracijske radove manastira Sumela.

Projekat restauracije manastira Sumela trajao je posljednjih pet godina i u tom periodu ova turistička atrakcija je bila zatvorena za posjete.

U okviru projekta, uklonjene su stijene koje su predstavljale opasnost po posjetioce, a u dijelove stijene koje su odredili stručnjaci postavljena je čelična žičana mreža, čime je ova lokacija dodatno osigurana. Također, obavljena je restaruacija unutrašnjeg dijela objekta, a uređene su i staze koje vode do samog manastira.

Čitaj još:   Turska slavi 97 godina dan kada je rođena Republika... (foto i video)

Manastir Sumela je jedna na najposjećenijih destinacija na istoku crnomorske regije, a njegov nesvakidašnji izgled i položaj ga čine specifičnim u svako doba godine, pa i u hladnim i snježnim danima. Podnožje litica na kojima je “usađen” taj historijski kompleks nudi nevjerovatne prizore.

Upravo je geografska pozicija ovog manastira ono što mu daje značaj i definiše ga. Naime, smješten je na strmoj litici, u stijeni, na visini od 1.200 metara. Nalazi se gotovo iznad provalije. To ga čini izuzetno geografski, istorijski i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Kompleks manastira Sumela čine pećinska crkva, koja je centar čitave građevine, nekoliko kapela, kuhinje, studentske sobe i prostorije za turiste, biblioteka i sveti izvor vode.

Tu su i dugačke, uske stepenice kojima se mora proći. Freske postoje, ne samo u unutrašnjosti manastira nego je i spoljna strana zida u potpunosti oslikana.

Manastir Sumela naziva se još i “ukletim” zbog magle koja ujutro izgled manastira čini tajanstvenim, lijepim, ali i prilično zastrašujućim...

izvor iBalkan.net / agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more