IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAJRAM KAKAV NOVI PAZAR NE PAMTI- Džamije zaključane, BEZ BAJRAM NAMAZA… (foto)

Kurban Bajram se u Novom Pazaru ove godine obelježava na specifičan način, s obzirom na to da ovaj grad žarište korone i da je u prethodnih mjesec dana imao najveću stopu smrtnosti od posljedica koronavirusa. “Bajram nije pravi bez barjamske molitve”, čuje se na ulicama ovog grada gde je zbog epidemije dio džamija zatvoren.

Enes Zuković priča za Nova.rs da ovo ni malo ne liči na Bajram na kakav su vjernici navikli.

“Na groblju nema mnogo ljudi, džamije su zaključane, rodbinu nećemo posjećivati, ostaje samo porodični ručak da nas podsjeti da je danas naš najveći praznik. Molim Allaha da nam pomogne, nama i svim građanima ovog grada i zemlje, da sve ovo što prije prođe da nastavimo da živimo normalno”, dodao je Enes.

Muslimani u Srbiji saglasni su da je ovo najteži period za njihovu vjeru u poslednjih 50 godina.

“Nismo samo mi u problemu, u problemu su i Arapi, i Turci i Tunižani i cio islamski svijet. Vjera nas uči da iz svih stanja izlazimo sa poukom, vrijeme je da se promjenimo svi mi, da budemo bolji ljudi, bolji vjernici, da bi nas Bog sačuvao ovog i sličnih iskušenja”, priča Sead.

Sead Pluncević, mujezin u jednoj od gradskih džamija, kaže da je ovo jedan od najtužnijih dana u njegovom životu.

Čitaj još:   Dramatična javna poruka iz KIYEVA: Volodimir Zelenski "Upravo se odlučuje o budućnosti svijeta... (foto, video)

“Bajram bez bajramske moltive, bez obilaska rodbine, bez dječije radosti, nije Bajram”, zaključio je Sead.

Islamska Zajednica u Srbiji ove godine nije organizovala nikakve bajramske svečanosti, a takođe nije bilo ni jutarnje bajramske molitve s obzirom na to da su džamije kojima rukovodi ova islamska zajednica zatvorene za vjernike i obavljanje vjerskih dužnosti.

Za razliku od Islamske zajednice u Srbiji, Rijaset Islamske Zajednice Srbije, druga vjerska zajednica kojoj pripadaju muslimani Srbije, otvorila je džamije za jutarnju molitvu. U ovim džamijama molitvu je obavio određeni broj vjernika, jer su se vjernici klanjali po mjerama Vlade Republike Srbije, poštujući distance i nošenje maski.

Islamska zajednica je ranijih godina uzimala meso koje su vjernici donosili kako bi ova vjerska zajednica preko svojih institucija podijelila onima koji nisu u mogućnosti da sebi i svojim porodicama priušte meso. Ove godine, zbog rizika od širenja zaraze, Islamska zajednica je pozvala vjernike da ne donose meso, već da uplate novac ovoj instituciji u vrijednosti životinje koju su htjeli da prilože za praznik.

Kurban Bajram je jedan od najvećih praznika u islamu. Za razliku od Ramazanskog Bajrama, ovaj praznik je specifičan po prinošenju žrtve čije se meso dijeli siromašnima, komšijama i najbližim prijateljima.

Čitaj još:   PISMO Suadi Zoronjić: VAŠA PODIGNUTA RUKA JE ZA SVE PONOSNE CRNOGORSKE POTOMKE STRAVIČNI SIMBOL ''CRNE RUKE''

Foto:Irfan Ličina

izvor: nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more