IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ko je bila HUREM sultanija? Umiljato JAGNJE ili VUK… (foto)

Zapadni svijet pamti je kao Rokselanu, a orijentalni kao Haseki Hurem sultaniju. Ipak, rođena je kao Aleksandra Anastazija Lisovska 1506. godine u današnjoj Ukrajini, tadašnjoj Carskoj Rusiji.

Otac joj je bio pravoslavni svještenik i bio joj je namjenjen skoro pa i sasvim običan život, sve dok joj krimski Tatari nisu pobili porodicu a nju odveli kao robinju i prodali je vazda u harem moćnog Sulejmana Veličanstvenog.

Narod je za nju govorio da je vještica i vračara, a evropski dvorovi smatrali su je najvećom spletkašicom koja ne preza ni od koga i ni od čega.

Po prirodi borbena, lukava, vješta u manipulisanju ljudima, umiljata kao jagnje i opasna kao vuk, donijela je odluku da postane velika ali i jedina gospodarica. 

Svojim umiljatim osmjehom i radošću kojom je zračila brzo je ona osvojila vladara i postala njegova miljenica, a potom i žena.

Ona je promišljeno i ciljano u međuvremenu prihvatila islam, kako bi napredovala na ljestvici moći. Sledeći korak je bio rađanje djeteta, i to muškog, potencijalnog sultanovog nasljednika.

Čitaj još:   Vučić čestitao: Barjram šerif mubarek olsun... (foto)

Kao visprena žena sa jasnim ciljem da obezbjedi presto za svoje sinove, vješta u intrigama i vrlo bliska sa sultanom, smišljeno je eliminisala ali i jednog po jednog protivnika. Ona je bila prva robinja koja je postala sultanija. Ona je bila prva žena kojom se vjenčao jedan sultan.

Rokselana ili Hurem je jedina sultanija kojoj je poslije rođenja princa nasljednika dozvoljeno da ostane sa sultanom na dvoru cio život.

Bila je jedina žena koja je imala ulogu sultanove savjetnice. Ona je donekle osnažila ulogu žene na osmanlijskom dvoru, sposobna da iz senke utječe na kolebljive vladare.

izvor: stil.rs

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more