IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽASNO: EX General Vojske RS- a, odgovoran za logor Sušica u BiH novi je narodni poslanik Srbije… (foto)

Kroz kroz logor koji je on osnovao, prošlo je više od 8.000 muškaraca, žena, djece i staraca, svakodnevno izloženih torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja i ubijanja…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Putovanja, vijesti, srijeda, vijesti, 05. 08. 2020 … 10: 51…UŽASNO: EX General Vojske RS- a, odgovoran za logor Sušica u BiH novi je narodni poslanik Srbije… (foto)

Svetozar Andrić, ex general Vojske RS- a i jedan je od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, postao je novi narodni poslanik Srbije.

Andrić je, prije potvrđivanja mandata u Skupštini Srbije, bio višegodišnji zamjenik predsjednika općine Novi Beograd. U BiH je poznatiji po svojoj ulozi nekadašnjeg generala tzv. vojske RS-a, progonitelja i osnivača logora Sušica.

Kroz njegov logor je, odnosno kroz logor koji je on osnovao, prošlo više od 8.000 muškaraca, žena, djece i staraca, svakodnevno izloženih torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja i ubijanja.

Čitaj još:   MEDIJI IZ SVIJETA IZVJESTILI: Izrael izveo raketni napad na Damask, sirijska odbrana uzvratila... (foto i video)

Sušica je, ustvari, regionalni logor, kroz koji su prošli Bošnjaci Kalesije, Bratunca, Srebrenice, Rogatice, Višegrada, Zvornika te brojnih drugih općina.

U krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo (FHP) stoji da je lično Andrić 28. maja 1992. godine naredio “iseljavanje” sveg bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posljedicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka.

“Već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine”, stoji u krivičnoj prijavi FHP-a.

FHP u krivičnoj prijavi navodi i da je u maju i junu 1992. brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić protjerala bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u općini Vlasenica.

U martu naredne godine pripadnici brigade kojom Andrić komanduje a spalili su selo Gobelje u općini Vlasenica.

izvor klix.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more