IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Otkriven uzrok eksplozije u Bejrutu: Najmanje 73 poginulih i 3000 ozlijeđenih … (foto + video)

Večeras da je više od 50 ljudi poginulo više od 2.700 povređeno u stravičnoj eksploziji u bejrutskoj luci, u blizini centra Bejruta…

BEJRUT: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak 04. 08. 2020… 23: 51… Otkriven uzrok eksplozije u Bejrutu: Najmanje 73 poginulih i 3000 ozlijeđenih … (foto + video)

U IZNIMNO jakoj eksploziji u utorak u blizini središta Bejruta poginulo je najmanje 73 ljudi, a preko tri hiljade je ranjeno, rekao je libanski ministar zdravstva. Vjeruje se da je dio ozlijeđenih zatrpan ispod ruševina.

Najsnažnija eksplozija koja je već pogodila Bejrut posljednjih godina zatresla je grad na način da je dio stanovnika mislio da je libanonsku prijestolnicu pogodio potres.

Snažna eksplozija čula se širom grada, uzrokujući paniku prvo u libanskoj  prijestolnici. Stakla na prozorima popucala su na zgradama i na dućanima, a tamni dim nadvio se nad lukom.

Eksplozija je stvorila udarni val koji je pogodio veći dio grada, popucala su prozorska stakla te rušili balkoni stanova.

Do eksplozije je došlo u lučkom dijelu grada. Libanski ministar dakle je unutarnjih poslova rekao da inicijalne informacije govore a i da je došlo do eksplozije materijala koji je zaplijenjen prije više godina i bio je uskladišten u luci. Neki govore o eksploziji kemikalija.

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Oni koji su snimali odbačeni su unatrag golemom snagom udarnog vala.

Čitaj još:   SARAJEVO: Građani pred Ambasadom Srbije, uputili jasnu poruku- "Dobro znamo šta se radi!" (foto)

Predsjednik pozvao na hitan sastanak, guverner Bejruta se rasplakao pred kamerama

Libanski predsjednik Michel Aoun pozvao je na hitan sastanak Vrhovnog vijeća obrane, stoji na njegovom Twitter računu. Premijer Hassan Diab proglasio je za srijedu dan žalosti.

Do eksplozije je došlo tri dana prije nego pred sudom UN-a treba biti izrečena presuda a sve u suđenju četvorici osumnjičenih pripadnika Hezbollaha zbog napada 2005. u kojem je poginuo tadašnji premijer Rafik al-Hariri i još 21 osoba.

Zapovjednik snaga za unutarnju sigurnost Abbas Ibrahim, koji je obišao lučko područje, rekao je da ne bi zasad donosio zaključke o uzrocima eksplozije.

Philip Boulos, guverner Bejruta, nazvao je ovo najvećom nacionalnom katastrofom Libanona.

“Ovo je nacionalna katastrofa. U životu nisam vidio ovako jaku veliku katastrofu. Ovo je katastrofa za Libanon. Ne znamo kako ćemo se svi i oporaviti od ovoga. Moramo ostati snažni i hrabri”, rekao je pa potom briznuo u plač. 

Razvoj događaja mogli ste pratiti na regionalnom portalu iBalkan.net

izvor agencije aa

Čitaj još:   EVO Šta su po obrazovanju predsjednici zemalja bivše Jugoslavije? (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more