IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZASTRAŠUJUĆA ČETNIČKA IKONOGRAFIJA U CRNOJ GORI: Na zidovima kuća gdje žive Bošnjaci osvanuli grafiti mržnje… (foto)

Nakon što je juče u u selu Zaostro, kod Berana, održan nenajavljeni skup četničkog pokreta, danas su u beranskim naseljima Hareme, Talum kao i Obalsko osvanuli sramni grafiti mržnje. Na zidovima kuća u ovim naseljima , dominantno naseljenim bošnjačko-muslimanskim stanovništvom, pojavili su se portreti četničkog vojvode Pavla Đurišića i četničkog vođe Draže Mihailovića, piše crnogorski portal “cdm”.

Nacionalističke poruke na kućama u mjestu gdje pretežno žive pripadnici islamske vjeroispovijesti, dovoljno govori o bezočnosti poštovalaca četničkog pokreta, koji bi trebalo da je odavno sahranjen u prošlosti. Da to nije slučaj, javnost se uvjerila nakon jučerašnjeg skupa u selu Zaostro, koji je organizovao Drago Bakrač, nekadašnji član Stranke srpskih radikala.

Sa druge strane, Opštinski odbor SNP Berane je najoštrije osudio ovaj vandalski čin ali tvrdi da grafiti dolaze iz “DPS kuhinje”.

U saopštenju se ističe da su u pitanju oprobani udbaški metodi iz mračnih 90-tih, kada su pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS”.

“Povodom ispisivanja neprimjerenih grafita u naseljima gdje većinski žive naši uvaženi prijatelji i komšije Muslimani i Bošnjaci SNP Berane najoštrije osuđuje tu vrstu vandalizma a znamo i od koga dolazi.

Već isprobani metod Udbe mračnih devedesetih godina. I tada su, kao i sada, visoko rangirani udbaši pod kapuljačama i okriljem mraka u predvečerje izbora lijepili Šešeljeve plakate kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane”, navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali prijatelje Bošnjake i Muslimane da ne nasijedaju na ove provokacije jer sa pravoslavnim življem oni nikada nijesu imali bilo kakav problem već upravo sa kuhinjom DPS-a koja pod okriljem mraka kuha sve podlosti u gradu.

“S obzirom da postoje nadzorne kamere na mjestima gdje su ispisani ovi sramni grafiti, zahtijevamo od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce. Pozivamo Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane i sve druge dobre ljude u našem gradu da zajedno kažemo stop DPS-ovoj mračnoj kuhinji i unesemo svijetlo ljepšeg i boljeg života”, stoji u saopštenju OO SNP Berane.

Odbornica DF u Beranama Jelena Božović sličnog je mišljenja kao kolege iz SNP-a, pa navodi da je adresa za grafite beranski DPS.

Čitaj još:   DRUMSKA PLJAČKA, KAO NA FILMU: Razbojnici presreli auto,OTELI NOVAC, pa ga zapalili ...

“U pitanju su stare metode kojima se služe od devedesetih.Iznad grafita trebalo je samo da nacrtaju glavu svog lidera jer je on odgovoran za deportacije Muslimana iz Crne Gore, Bukovicu, iseljavanje i siromaštvo. Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko do sad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen, to je ono što Milu Đukanoviću remeti sve planove”, smatra Božović.

Bošnjačka stranka: Zastrašujuća četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama… 

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama.

„Četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama, kao i zastrašujuće poruke koje se plasiraju ovih dana, ne smiju da prođu bez adekvatne reakcije nadležnih organa. Svima je poznato da četništvo simbolizuje šovinizam, mržnju i zločine, s toga, pozivamo nadležne da pronađu aktere najnovijih prijetnji i uvreda, sudski ih procesuiraju, jer fašističke poruke moraju biti sankcionisane u građanskoj i pravnoj državi”, navode u saopštenju.

U toj stranci su sigurni da će građanska Crna Gora i građansko Berane osuditi i odbaciti takve poruke. Očigledno je, dodaju, da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu.

“Poručujemo da Bošnjake i muslimane to neće uplašiti, znamo da su to aveti prošlosti koji odlaze u istoriju. Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija”, zaključuju u toj stranci.

I Liberalna partija osudila je fašističke izlive mržnje u Beranama, četničkom ikonografijom i porukama kojima se prijeti muslimanima u ovom gradu uz gnusne psovke.

“Ono što je posebno šokantno jeste da u takvim činovima stalno učestvuju i pojedini funkcioneri loklane vlasti u Beranama, koja pokušava da opere ruke od onoga što su sami stvorili i što stvaraju godinama i nastavljaju da to rade. Zarad sitnih političkih poena propagirajući velikosrpski nacionalizam, militantnu mržnju i negirajući sve druge nacije i vjere, oni su direktno odgovorni za stvaranje ovakve atmosfere u Beranama”, navode u toj stranci.

Gotovo je komično pranje ruku opozicije od ovih gnusnih poruka mržnje kada su koliko je juče, dodaju, njihovi najviši funkcioneri i duhovnici na isti način, otvoreno i u javnosi i Skupštini, prijetili muslimanima, nacionalnim manjinama, ali i Crnogorcima otkopavanjem oružija, bratoubilačkim ratom i etničkim čišćenjima, prizivajući ratne zločine i krvoloke iz ratova ’90-ih.

Čitaj još:   PETAR Kapisoda: Odnos države prema Rukometnom savezu nula, države nema! (foto, video)

“Dodatno, nedavni slučaj zastrašivanja, napada na imovinu i život Hrvata u Beranama koji je imao i svoj sudski epilog, dovoljno govori o besmislenosti teza da ovakve pojave bilo ko podmeće, već je potrebno da pogledamo istini u oči i sučimo se sa ovakvim društvenim anomalijama, njihovim stvarnim uzrocima, i hitno ih eliminišemo”, poručuju u Liberalnoj partiji.

Koalicija Crno bijelo: Primitivan pokušaj podizanja međunacionalnih tenzija

Ovakvi incidenti ne priliče zemlji koja je perjanica u borbi protiv fašizma, te koalicija Crno na bijelo poziva policiju i tužilaštvo da u što kraćem roku pravdi privedu i adekvatno kazne autore sramnih poruka jutros osvanulih u Beranama.

“Povampirene fašističke snage i uoči ovih izbora, kao i devedesetih godina prošlog vijeka, ali i mnogo puta kasnije, u atmosferi straha, pokušavaju polarizovati biračko tijelo i izbornim rezultatom postignutim u atmosferi straha ovjeriti nepromjenjivost političkog stanja u državi sa svim katastrofalnim socijalnim i ekonomskim posljedicama”, navode u saopštenju.

izvor: SB

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more