IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOPAONIK NEMA NIKAKVE USLOVE ZA PRIPREME ATLETIČARA OSIM ČISTOG VAZDUHA… (foto)

Reprezentativci Srbije u atletici bili su proteklih 15 dana na Kopaoniku gdje su odradili pripreme za naredna Evropska takmicenja i mitinge u atletici. Pripreme su se odvijale pod budnim okom selektora reprezentacije Srbije Edinom Zukovicem i trenerom i AK Novi Pazar Rifatom Zilkicem.

Selektor Edin Zukovic je zadovoljan odradjenim pripremama i posebno se osvrnuo na period pandemije kada su odlozena sva takmicenja od marta mjeseca, kako u zemlji tako i inostranstvu. Zukovic je rekao da su do sada morali tri puta da rade kalendare takmicenja ali se i nada da ce poslije ovog smirivanja pandemije uspjeti da naprave povoljan kalendar jesenjske sezone. İskreno se nada da ce uspjeti da se odrze svi nacionalni sampionati kako bi i juniori i seniori mogli da pokazu svoje kvalitete i dokazu da su svi vrijedno trenirali i radili ali i osvoje medalje.

U saradnji sa Balkanskom federacijom pokusavamo da nadjemo model kako bi se odrzale tri Balkanijade za Mladje Juniore, Starije Juniore i Seniore. Osim toga nadamo se da cemo iznaci nacin da se odrzi Kros u novembru, koji bi se odrzao u nasoj zemlji i to u Vrnjackoj Banji…

Osim ovoga imamo Kamp ATLETSKİH NADA zbog situacije sa pandemijom u okviru datih preporuka Kriznog Staba drzave odrzacemo na tri lokacije i to u Subotici-sprin,prepone i skakci, Sremskoj Mitrovici- bacači i Kopaoniku – srednje prugasi .Ukupno stotinu atleticara je pozvano da od 20-27 avgusta budu u ovom kampu i nadamo se da ce ovaj kvantitet pokazati i svoj kvalitet…

Posebno je vazno da naglasim da nas Elzan Bibic ce najvjerovatnije i da učestvovati na Mitingu u Monaku od 5 km i nadamo se da ce uspjeti da proba i napadne drzavni rekord koji vec decenijama drži Dane Korica.

Elzan sa svojim trenerom Zilkicem je izuzetno dobro radio i i izuzetno je spreman sto je i dokazao u proljecnoj sezoni gdje je imao izuzetne rezultate i postavio nove drzavne rekorde. Uz Elzana na Kopaoniku su trenirali i ostali clanovi AK Novi Pazar , odnosno 10 djevojcica i 7 djecaka su odradili desetodnevne pripreme a najbolji pioniri ce ucestvovati u Kampu Atletskih Nada. Nezahvalno bi bilo da ne spomenem trenera Rifata Zilkicem koji je osmislio i odradio najbolje sto moze plan i program rada priprema atleticara u Novom Pazaru za cijelo vrijeme pandemije u zemlji. İskreno se nadamo da cemo moci da odradimo uspjesno jesensku sezonu, rekao nam je Zukovic.

Trener AK Novi Pazar, Rifat Zilkic, sigurno je jedan od najtrofejnijih tenera u atltetici, ne samo u Novom Pazaru vec i u drzavi. O pripremama Elzana Bibica na Kopaoniku i uopste o ocekivanjima i nadanjima u narednom preriodu Zilkic nam je rekao:

Čitaj još:   PRIRODNI LIJEK: Kozji sir i surutka, izvori zdravlja SA BALKANA...

Sve sto smo planirali u u ovoj godini, fakticki smo morali otkazati. Nas vrhunski atleticar Bibic nije mogao da ucestvıje ni na Olimpijadi ni na Evropskim takmicenjima.

U prvom naletu pandemije Elzan je sam trenirao koliko je mogao u svom rodnom selu Karajukica Bunaru na Pesteri. Ostali atleticari iz Novog Pazara su nekako uspjevali da treniraju po okolnim sumama i zasticenim stazama, kako se ne bi zarazili.

Svrha njihovog treniranja bez trenera je u stvari bila da potpuno ne izadju iz kontinuiteta treniniga jer bi onda sav dosadasnji rad pao u vodu i tesko bi se mogli vratiti u formu. Poslije prvog talas pandemije imali smo Ramazansku ulicnu trku u Novom Pazaru gdje su nasi atleticari na celu sa Bibicem, zabiljezili maksimalno uspjesne rezultate-svoje licne rekorde.

Klub je radio svakog dana i to strogo po predvidjenom rasporedu ali i uprkos teškim danama u našem gradu i otezanim uslovima, gotovo nemogucim, mi u AK NP nismo otkazali ni jedan trening. Nakon ovog teskog, preteskog perioda naseg grada gdje smo izgubili mnoge nase drage rodjake, komsije , prijatelje i sugradjane, uspjeli smo da se uzdignemo i nastavimo da treniramo i radimo sa atleticarima.

Bibić će već 14. avgusta, od srca se nadam, trati Dijamansku Ligu u Monaku ako uspijemo dobiti vizu za odlazak u Evropu. Tamo cemo vidjeti koliko je psihicki spreman jer ja garantujem da je fizicki veoma spreman. Nakog toga imace jos nekoliko kvalitetnih Mitinga u Ćeškoj, Švedskoj, Slovačkoj, ali kao Francuskoj i Hrvatskoj. Mnogo zavisi od toga da li ce se moci putovati po Evropi zbog viza a ondaje sve lakse organizovati i pripremati a sve u cilju obaranja nekoliko drzavnih rekorda i ispunjavanja Olimpijske norme.

Osim Bibica nasi takmicari AK NP nastavice ucescem na pionirskim i juniorskim takcenjima a vrhunac sezone bice nam ucesce Bibica na Evropskom Prvenstvu gdje ce braniti srebrenu medalju sa predhodnog prvenstva.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: HARIS TRTOVAC, ŠAMPION DRŽAVE ...

Zahvaljujuci sponzorima i roditeljima uspjeli smo da organizujemo boravak na Kopaoniku. Na kraju cemo vidjeti sta i kako smo radili nakon ovako teskog vremena i situacije ne samo u nasem gradu vec i sire. Mi smo jedan od rijetkih klubova koji smo jako spremni ı u treningu.

Na žalost moram reci iako je Kopaonik decenijama bio prepoznatljiv po pripremama vrhunskih atleticara bivse Jugoslavije kada su tu trenirali , Kopaonik danas nema nikakvu infrastrukturu za trcanje .

Opominjao sam gradske oce grada Raske, ljude nacionalnog parka kao i ljude iz zaduzene za objekte da nesto ucine i naprave TRİM stazu ili stazu obiljezenu za trcanje. Treniramo na nekakvom jarmu gdje se vozi preko 200 na sat i samo smo gledali da nam neko ne pogine.

Molim sve one koji su zaduženi za Nacionalni parkda nešto urade po ovom pitanju inače će već sledece godine izgubiti atleticare. Atleticari nemaju NİKAKVE USLOVE osim čistog vazduha a i volje da treniramo . Ponavljam, KOPAONIK JE KENIJA U SRBİJİ, rekao nam je na kraju razgovora Zilkic.

Autor- Foto: Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Naučite kako napraviti domaći burek za početnike…

Burek je jelo u kojem uživaju generacije ljudi sa prostora Balkana,  Read more

World Music Festival Zeman pun pogodak

World music fest "Zeman", festival koji njeguje muziku nastalu miješanjem Read more

Alija Bekrić najbolji primač Balkanijade

Muška kadetska reprezentacija Srbije osvojila je peto srebro u istoriji Read more