IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NANA FATA:“Ne odustajem, ako nema zakona za Dodika i Bakira, nema ni za mene…” (foto i video)

Prije 100 dana ili tri i po mjeseca trebala je biti izmještena crkva iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju. Međutim, crkva i dalje stoji u dvorištu. Niti je nanu ko zvao, niti zna kada će biti izmještena…

BRATUNAC (Konjević Polje):BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 20.08.20 20… 10: 05… NANA FATA:“Ne odustajem, ako nema zakona za Dodika i Bakira, nema ni za mene…” (foto i video)

Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, crkva je trebala biti prvo izmještena do 1. aprila 2020. godine iz dvorišta nane Fate u Konjević Polju. Međutim, sve je stalo zbog pandemije koronavirusa.

Skupština Općine Bratunac još nije usvojila prijedlog o izmještanju crkve u centar ove općine, odnosno na lokalitet nekadašnjeg parkinga bivšeg preduzeća Vihor, gdje je planirana i izgradnja spomen- obilježja, piše Klix.

Nana Fata govori nam da joj se proteklih mjeseci niko nije obratio.

“Ako vi nešto znate, molim vas da mi javite i tražite muštuluk. Niko mi ništa ne govori i ponašaju se kao da je ovo njihovo. Nemam koga ni nazvati. Nikoga ne znam, niti mi je ko ostavio svoj broj. Ne odustajem, kao što nisam ni posljednjih 20 godina. Ako nema zakona za Bakira i Dodika, nema, Boga mi, ni za mene. Ovo je moja linija ovdje”, kazala je nana Fata…

Ipak, čini se da još niko neće odgovarati zbog toga što nije a ni ispoštovana presuda Evropskog suda za ljudska prava. Advokat Rusmir Karkin, koji je zastupao porodicu Orlović pred nadležnim sudovima, govori nam da je a to je pandemija zaustavila niz sudskih postupaka, pa i slučaj nane Fate.

Čitaj još:   Mirko Ilić osuđen na deset mjeseci zatvora, zbog skrnavljenja spomenika Ljubu Čupiću... (foto)

“Globalno je zastalo sve. Ovo je lov u mutnom i stoga se sve razvlači, ali presuda će se morati provesti, to nije sporno”, kazao nam je Karkin.

Na pitanje koliko može potrajati ova neizvjesnost, Karkin dodaje: “Ne mogu razvlačiti koliko hoće, ali ne postoji nikakav službeni rok”.

Jedini službeni rok prema presudu koju je potpisalo vijeće od sedam sudija bio je da se crkva izmjesti najkasnije do 1. aprila 2020. godine. Podsjetimo da je crkva pripremljena za izmještanje. Iz unutrašnjosti objekta su uklonjene sve pokretne stvari, ali čini se kako će nana Fata još gledati crkvu u svom dvorištu.

Kako nam kaže, samo se nada da će dočekati da se izvrši konačna presuda Evropskog suda iz 2019. godine, a na koju je čekala pola svog života…

Čitaj još:   HEROJ NAŠ: NANA FATA OTPUŠTENA IZ BOLNICE...

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more