IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ NAJAVIO HLAĐENJE DODIKA: “SDA ne zna kakva će biti moja reakcija kada dođu Dodik, Cvijanović i Višković…” (foto i video)

“SDA nema pojma kakva je moja reakcija i kakva će biti u srijedu kada dođu Dodik, Cvijanović i Višković. Nigdje to nisu mogli da čuju jer nikome nisam govorio o tome šta mislim”, kazao je Vučić, reagirajući na saopćenje SDA i optužbe da se miješa u unutrađnja pitanja BiH…

BEOGRAD: Regija, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, subota, 22. 08. 2020… 22: 55… VUČIĆ NAJAVIO HLAĐENJE DODIKA: “SDA ne zna kakva će biti moja reakcija kada dođu Dodik, Cvijanović i Višković…” (foto i video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nikada i nigdje nije ni javno ni tajno govorio niti vodio razgovore o narušavanju državnog statusa BiH, kako je to navedeno u saopćenju SDA.

On navodi da je od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dobio dokument u kome su sadržane, kako je rekao, “određene ideje” i da će o tome razgovarati s delegacijom Republike Srpske koja u srijedu dolazi u Beograd.

 “Rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava od prijatelja praviti neprijatelje i to nije od jučer. Ja im neću biti neprijatelj. Molio sam cijelu partiju da niko ne odgovara na to saopćenje, jer oni nemaju nijedan dokaz za te tvrdnje. Apsolutno ništa. To je potpuno besmisleno. Nemaju pojma kakva je moja reakcija i kakva će biti u srijedu kada dođu Dodik, Cvijanović i Višković. Nigdje to nisu mogli da čuju jer nikome nisam govorio o tome šta mislim”, rekao je Vučić za Prva TV.

Vučić kaže da ostaje pri svom poznatom stavu da Srbija poštuje integritet BiH, kao i da poštuje Dejtonski sporazum.

Čitaj još:   BEOGRAD Vučić: Radetin tvit neljudski i necivilizovan...

Podsjećamo, nakon što je Vučić najavio da će prvo u narednim danima pozvati člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu RS-a Željku Cvijanović u Beograd kako bi razgovarali o dokumentu a koji su mu dostavili, Stranka demokratske akcije (SDA) a koja je reagovala sa saopćenjem u kojem se navodi da “Srbija nastavlja agresiju na BiH povezivanjem Kosova s entitetom RS”.

SDA u saopćenju navodi da “koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlastima RS-a u svrhu povezivanja statusa Kosova sa entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti”.
 
SDA dalje navodi da o tome svjedoče posljednje izjave Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjoj Luci imao sastanak o „statusu RS“, te da su se dogovorili da vlasti RS-a upute dokument o tome, “što se sve nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku sa teritorijalnim pretenzijama prema BiH”. 
 
Tražimo od predsjednika Srbije da prestane sa ovakvim djelovanjem, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je doveo do najveće nesreće, pa i do ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
 
Svako ko misli da može ovakvim djelovanjem iza kulisa nasrtati i na cjelovitost Bosne i Hercegovine, mora da zna da time ruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u Istočnoj Evropi, te da patrioti ove države neće dopustiti da se otme nijedan pedalj njene teritorije, kao što nismo dopustili da se to učini i u mnogo težim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju SDA.

izvor (SB)

Čitaj još:   BEOGRAD: Vučić, ograničena javna okupljanja u Srbiji... (foto)
BEOGRAD: STRAH OD „BOŠNJAČKOG SANDŽAKA“a RS gledaju kao na svoju…“!!!

Ne postoji jasna vizija za budućnost između Srbije i Republike Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ČOVIĆ I VUČIĆ U BEOGRADU: Razgovor pomalo o svemu a najviše ni o čemu!!!

Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Read more