IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Fatma majka Zekerija Tujana iz Turske: Traži da terorist Tarant treba da dobije najtežu kaznu… (foto i video)

Žrtve terorističkog napada, prisustvovale ročištu i poručili kako terorista treba dobiti najtežu moguću kaznu, odnosno da treba dobiti doživotnu kaznu…

NOVI ZELAND: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak 25.05. 2020…17: 15… Fatma majka Zekerija Tujana iz Turske: Traži da terorist Tarant treba da dobije najtežu kaznu… (foto i video)

Na Novom Zelandu je uz velike mjere sigurnosti počelo, a danas nastavljeno završno ročište i izricanje presude počiniocu terorističkog napada Brentonu Tarrantu, u kojem je u dvije džamije u Christchurshu ubijen 51 vjernik.

Fatma Tuyan, majka Turčina Zekeriyaa Tuyana, žrtve ovog napada, prisustvovala je današnjem ročištu, a poručila je kako terorist treba dobiti najtežu moguću kaznu, javlja Anadolu Agency (AA).

Majka Tuyan kazala je novinaru AA kako je na poziv Vlade Novog Zelanda stigla u grad Christchurch kako bi pratila sudski proces.

Kazala je kako ju je šokirao iskaz teroriste koji je dao policiji.

“Rekao je da je izveo ovaj napad kako bi uplašio muslimane i spriječio širenje islama na Novom Zelandu. Gledala sam njegovo ponašanje i pokrete u sudnici. Nisam primijetila kajanje na njegovom licu”, kazala je Tuyan.

– Majka Tuyan: Neka zauvijek ostane u zatvoru

Dodala je kako je veoma zadovoljna odnosom vlasti Turske i Novog Zelanda prema porodicama žrtava terorističkog napada.

“Ovdje dolaze brojni muslimani iz Evrope da nas podrže. Unatoč epidemiji COVID-19, došli su ovamo i pružili nam svoju podršku”, navela je Tuyan.

Dalje ističe kako čeka četvrtak kada će biti izrečena presuda.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 5. novembar 2022. godine

“Želim da taj terorist bude osuđen na doživotni zatvor. Neka tamo ostane zauvijek. Tek tada mogu biti zadovoljna. To ću ponoviti i u sudnici”, poručila je Tuyan.

– Brat Yahya Tuyan: Ponovno otvaranje Aje Sofije najbolji je odgovor teroristi

Ročište je pratio i njen sin Yahya Tuyan, odnosno mlađi brat ubijenog Zekeriyaa. Yahya ističe kako nikada neće zaboravti svog brata.

Smatra da u temelju ovog napada stoji islamofobija.

“Da bismo razumjeli razloge, potrebno je razumjeti zašto je mržnja prema muslimanima dostigla ovaj nivo. Čovjek je ovaj napad izvršio svjesno i organizirano. Lično ne mislim da je ovaj napad izveo sam. Jer, čovjek u svom manifestu prijeti predsjedniku Erdoganu, rekavši da se Aja Sofija mora očistiti od minareta. Ovom prilikom želim izraziti da mi je jako drago što je Aja Sofija ponovo otvorena za molitvu. Time je na najbolji način odgovoreno napadaču iz Christchurcha i onima koji razmišljaju poput njega“, poručio je Tuyan.

Naglašavajući da je u posljednje vrijeme u svijetu povećan broj atiislamskih napada, Tuyan je poručio kako je potrebno oštrije kažnjavati kako se ti napadi ne bi više ponovili. Dodaje, također, kako na ovom svijetu čak ni smrtna kazna neće biti dovoljna za ono što je učinio terorist Tarrant.

Na kraju je poručio da se muslimani trebaju ujediniti kako bi se spriječile takve tragedije.

“Trebamo istražiti uzroke islamofobije, doći do korijena problema i tako isušiti močvaru. Moramo po cijelom svijetu širiti dobre strane islama. Naravno, potrebno je podizati svijest kod ljudi kako ne bi vjerovali svemu što vide u medijima”, zaključio je Tuyan.

Čitaj još:   "Snajper" pobjegao sa nanogicom... (foto, video)

Terorist Tarrant je 15. marta 2019. god, tokom džuma- namaza, upao u džamije Noor i Linwood u Christchurchu ubio najmanje 51 muslimana koji su se okupili na sedmičnoj molitvi...

Izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more