IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJEDI GDJE JESI, DOŽIVOTNO- HAŠKO TUŽILAŠTVO: “MLADIĆ nije heroj, on je ZLOČINAC koji je ciljao civile”

“Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer-suđenja.“

Nastavak iznošenja žalbi odbrane na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću protekao je u znaku stalnih tehničkih smetnji i pauza te baziranju advokata na činjenične zaključke iz prvostepene presude, kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Advokatica Peta-Louise Bagott je tokom iznošenja žalbi odbrane govorila o neimenovanim incidentima za koje je, kako je rekla, odbrana saznala da se Mladiću stavljaju na teret tek u presudi Prvostepenog vijeća.

„Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac“

Prije odgovora Tužilaštva na žalbu odbrane, Ratko Mladić se požalio na današnji tok iznošenja žalbi, tražeći da se sutra smanje pauze, jer on “ne može izdržati”.

Tužiteljica Laurel Baig je u odgovoru na žalbu odbrane rekla da je u toku suđenja, koje je trajalo više od tri i po godine, Sudsko vijeće saslušalo više od 600 svjedoka i unijelo oko 10.000 dokaza, kao i da su zločini Ratka Mladića utjecali na 100.000 ljudi, koji posljedice osjećaju i danas.

„Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac. Upotrijebio je svoju vojnu moć da bi namjerno ciljao civilno stanovništvo i da bi razorio živote i civilne zajednice. Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer-suđenja“, rekla je na početku obraćanja tužiteljica Baig i predložila da se Mladićeva žalba odbaci u cjelini.

Čitaj još:   RANKO Đonović: DRITAN Abazović došao da državu zaključa i ide kući, vakat je da se uspavano crnogorsko društvo probudi...

Kazala je da je Prvostepeno vijeće opravdano zaključilo da je postojao sistematski progon Bošnjaka i Hrvata sa teritorija nad kojima su srpske snage polagale pravo, podsjetivši na hapšenja, odvođenje u logore, progon i nezamislivo nasilje te druga dešavanja u Prijedoru.

Također je kazala da je svrha UZP-a bila da se trajno ukloni nesrpsko stanovništvo na teritoriji cijele BiH. Smatra da je Vijeće razumno zaključilo, kada je Mladić postao komandant Glavnog štaba VRS-a, da se priključio drugim liderima Srba da postignu zajednički cilj – da sve opštine etnički očiste.

Mladićev doprinos UZP-u Tužilaštvo smatra značajnom ocjenom Prvostepenog vijeća, podsjećajući na iskaze o zatvaranju u logore „Batković“, „Omarska“, „Keraterm“, Kaznenopopravni dom u Foči i druge.

Tužilaštvo je podsjetilo da su civili hapšeni, držani u nehumanim uslovima, gdje nije bilo dovoljno hrane, vode, higijene, da su mnogi silovani i seksualno zlostavljani, žene, muškarci i djevojčice od 12 godina, da su mnogi korišteni u živom štitu, mnogi su umrli od gladi, a tijela su bacana u grobnice kako bi se ubistvo prikrilo.

Tužiteljica Barbara Goy je iznijela stav Haškog tužilaštva da Mehanizam za međunarodne sudove ima nadležnost nad krivičnim djelom “terorisanja” kao ratnog zločina, pozivajući se na praksu u presudama Dragomira Miloševića i Stanislava Galića.

Čitaj još:   BITKA za Guvernera CRNE GORE: MILOJKO Spajić bi DRAGANA Drecuna na čelu monetarne vlasti, JAKOV Milatović traži rješenje preko Beograda... (foto)

Nastavak odgovora Tužilaštva na žalbu odbrane odgođen je za 26. augusta.

izvor: (NAP) 

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more