IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČEDA Jovanović: DODIK i CRNOGORSKI LITIJAŠI najveća PRIJETNJA ZA MIR na Balkanu

Srbi iz današnje Srbije su u prošlosti bili najveća prijetnja po region. Danas je obrnuto. Najveća prijetnja za mir na Balkanu danas su Milorad Dodik, ali i crnogorski litijaši i partije koje stoje iza njih, smatra predsjednik srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Kako je ilustrovao, u Crnoj Gori se na litijama otvoreno traži napuštanje evropske politike, pjeva o Kosovu i negira crnogorska državnost.

“Naravno da se to ne odnosi samo na Đukanovića, već se šalje i jasna poruka Vučiću šta se od njega očekuje u pregovorima sa Prištinom“, smatra Jovanović.

Obaveza srpskog državnog vrha, prema njegovom stavu, „jeste da uvijek ponovi da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH ili Crne Gore, da pokuša da zaštiti interese Srbije svaki put kada se pomene status RS i nezavisnost Crne Gore“.

On je kazao da je postala praksa da, svaki put pred ključne susrete predsjednika Srbije sa svjetskim zvaničnicima, Dodik pokušava da nametne pitanje Republike Srpske RS kao centralno.

Dodik “na ovaj način samo završava ono što Karadžić nije stigao tokom rata u Bosni”, ukazao je u saopštenju Jovanović, ali je priznao i da okolnosti nisu iste kao devedesetih.

Čitaj još:   Procurile informacije o masovnom ubici iz Mladenovca: OTAC mu je PUKOVNIK na visokom položaju u vojsci... (foto, video)

Ipak, prema njegovom mišljenju, “može da se povuče paralela u jednoj stvari – i onda i sada srpsko rukovodstvo u RS može da nanese nemjerljivu štetu samoj Srbiji“.

“Karadžić je svojevremeno okrenuo leđa Miloševiću, a sva je prilika da i Dodik koristi svaku šansu da uzdrma našu stabilnost poređenjem statusa Kosova i RS”, predočio je Jovanović.

On misli i da “Dodik nije jedini koji preko naše kičme pokušava da dođe do političkih poena” i ukazuje da je “Srbija stalno u makazama između Srba sa one strane Drine, ali i Srba iz Crne Gore”.

“Podrazumijeva se da budemo pažljivi u odnosima sa njima, ali ne i da dopustimo da nas uvuku u sukobe sa susjedima, tražeći da se miješamo u njihova unutrašnja pitanja”, objasnio je Jovanović.

Oni, kako je kazao, to i čine, ali svaki takav razgovor djeluje kao gašenje požara benzinom.

“Pored sačuvanog mira, koji jeste najbitniji, nas takvi pritisci uvijek dodatno slabe, ali i koštaju”, tvrdi Jovanović.

Čitaj još:   ČEDA Jovanović u bolnici: ČEKA TEST NA KORONU!

izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more