IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prof. dr. Žarko Korać: Niko u svijetu ne podržava Dodika i Vučića u povezivanju BiH i Kosova… (foto)

Pitanje bosanskohercegovačkog entiteta RS i Kosova, niti je i po jednom kriterijumu nisu povezani, a posebno nisu povezani u očima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kaže samostalni poslanik Skupštine Srbije, bivši potpredsjednik Vlade Srbije…

BEOGRAD- SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak 28:08. 2020…19: 58… Prof. dr. Žarko Korać: Niko u svijetu ne podržava Dodika i Vučića u povezivanju BiH i Kosova… (foto)

Profesor Korać tako reagira nasastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS Željkom Cvijanović, te entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Provincijski pokušaj

Radiosarajevo.ba: Kako vidite sve što se posljednjih dana dešava vezano uz “dokument“ koje je vodstvo RS-a, odnosno bosanskih Srba dostavilo predsjedniku Srbije, a pred skore razgovore u Bijeloj kući?

Korać: Sve to što rukovodstvo Republike Srpske donosi, to je više za, kako bismo mi u Beogradu kazali, „za po kući“. To je, da prevedem na svima jasniji jezik, za unutrašnju upotrebu. Amerika je sazvala ovaj sastanak kao njezin pokušaj pritiska i rješenja, makar ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, i sasvim je sigurno da nama namjeru da se na tom sastanku bavi bilo kojom drugom temom.

Ono što je još zanimljivo jeste da Dodik neprekidno stavlja na stol, dakle, otvara status RS-a i Bosne i Hercegovine, iako Amerika ne vidi da je taj status uopšte otvoren!?

Dakle, vi ne samo da na jednom razgovoru otvarate drugu temu, već tu temu Amerika ne vidi uopšte kao temu!

Da bih ilustrovao ovo što govorim podsjećam da su Sjedinjene Američke Države priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Nisu sve zemlje svijeta, nisu ni sve evropske, ali jeste većina. S druge strane, Amerika priznaje integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija (UN).

Vučić iz meni nepoznatih razloga prima rukovodstvo RS-a koje nosi nekakav prijedlog nečega što uopšte nije tema razgovora.

Meni to izgleda isključivo za unutrašnju upotrebu u okviru bh. entiteta Republike Srpske. Mislim da je to čak jedan spoljopolitički amaterizam, koji jedino mogu da shvatim kao težnju za ojačanjem svoje pozicije unutar svog entiteta, unutar Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba: Šta Dodik zapravo želi?

Čitaj još:   ČANAK: Kakav MIRAN RAZLAZ, sa tim ide i preseljenje stanovništva, GENOCID…

Korać: Jasno je da Dodik pravi analogiju između položaja RS-a i Kosova misleći da time pomaže Vučiću. Mislim da on odmaže Vučiću i Srbiji, jer on otvara teme koje, ponavljam, ni na koji način u očima Amerike i svijeta uopšte nisu povezane.

To je gubljenje vremena, zamajavanje. Djeluje kao provincijski pokušaj… Znate Amerika nije Rusija. Dodik ide kod Vladimira Putina, a sumnjam da će ga ijedan američki predsjendik skoro pozvati. E, Dodik je iz posjeta Putinu pomislio da je on važan međunarodni faktor i da predsjednik SAD u Bijelkoj kući treba da se bavi RS-om i njezinim problemima!?

Radiosarajevo.ba: Da, ali Vučić daje Dodiku prostora za to. Sve djeluje kao poznata igra u kojem jedan drugome nabacuju političke „lopte“. Čemu ova Vučićeva politička žongliranja? Šta je iza takvih namjera?

Korać: Vučić to, naravno, također, radi samo za unutrašnje potrebe, da kaže da je osjetljiv na položaj Srba u regionu. On je pretrpio određeni politički udarac time što su predstavnici Srba u Hrvatskoj prvi puta jasnije kazali da oni žele da Beograd sa njima sarađuje, a ne da njime rukovodi!

U slučaju RS-a to je obrnuto. Dodik je vezan za Beograd više i ozbiljnije. On to radi jer mu odgovara unutar njegovog biračkog tijela u RS-u.

Vučić je ovim potezima, i to je interesantno, otišao korak dalje nego što je spreman da uradi. Cijela priča koju Dodik želi da ovdje lansira u javnost jeste da su položaj RS i Kosova povezani.

Kao što znate ni po jednom kriterijumu oni nisu povezani, a posebno nisu povezani u očima Amerike. Na to bih dodao jedno užasno miješanje tabloida i drugih medija u izbore u Croj Gori koji će se održati kroz koji dan.

Dodik– sam na svijetu…

Radiosarajevo.ba: Da li ovo što rade Dodik i Vučić jeste dio nastojanja da se pokuša inaugurirati priča kako Kosovo treba nadomjestiti RS-om? Vučić kaže da ne “može Srbija samo da gubi“. Da li se time vraćamo na onu Ćosićevu o RS-u kao “najvećem uspjehu srpske politike u drugoj polovici 20. stoljeća“?

Čitaj još:   VELIKA AKCIJA SIPA- e i OSA- e: Više od 300 policajaca na terenu, vrše se pretresi... (foto)

Korać: Kad vi otvarate međunarodni problem, onda se otvara jedno zanimljivo pitanje – ko su ti saveznici u načinu kako misliš da otvoriš taj problem? Koliko ja vidim nema ni jednog jedinog.

Čak ni Rusija, a ni Kina ne vidim da su ikada izjednačili problem Kosova sa položajem RS-a unutar BiH. Dodik je apsolutno bez ikakovg saveznika u otvaranju ove teme.

Najviše što očekujem jeste da će oni (u Americi) primiti pismo, ako im ga Vučić uopšte bude i predao, i onda će to neko staviti tamo u neku ladicu u Ministarstvu spoljnih poslova, i na tome će sve završiti.

Ni Dodik ništa ozbiljnije vjerovatno ne očekuje. Njemu je najvažnije da pošalje poruku javnosti, svojoj, ali i onoj u Srbiji, da je, ustvari, uz rješavanje kovoskog pitanja neophodno rješavati problem kojeg niko u Evropi i svijetu ne vidi otvorenim, a to je položaj RS unutar BiH. Taj problem niko na svijetu ne vidi osim Dodika.

Izvor: Radiosarajevo.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more