IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZIBIJA ŠARENKAPIĆ: Da bismo brzo odgovorili na potrebe ŽENA KOJE SU PREŽIVJELE NASILJE, odlučili smo digitalizirati svoje usluge… (foto)

Riječima Zibije Sarenkapić: „Da bismo brzo odgovorili na potrebe žena koje su preživjele nasilje, odlučili smo digitalizirati svoje usluge.“

Zibija Sarenkapić jedan je od najglasnijih zagovornika ženskih prava u gradu Novom Pazaru, na jugozapadu Srbije. Pomoću pandemije COVID-19 i s tim povezanih mjera, njena organizacija DamaD pronašla je inovativan način da pristupi ženama koje su preživjele nasilje uz podršku projekta UN Women s Ministarstvom unutrašnjih poslova koji finansira norveška ambasada u Srbiji.

Tijekom krize COVID-19 zabilježili smo ogroman porast broja slučajeva nasilja, s gotovo 53 posto više poziva i pravne podrške u prosjeku dnevno. Zahvaljujući podršci UN Women, unajmili smo dodatne volontere i učinili naše usluge dostupnim 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, omogućavajući ženama da zovu u vrijeme kada im je ugodno. To je uglavnom u ranim jutarnjim satima ili vrlo kasno navečer kada nasilnik spava ili je na neki drugi način zaokupljen, tako da žena može imati malo privatnosti da dobije potrebne informacije.

Najveći broj novih slučajeva nasilja zabilježen je tokom perioda zabrane kretanja, kada je kretanje bilo apsolutno ograničeno. Vrlo je važno to uzeti u obzir kada se govori o troškovima provođenja takvih drastičnih mjera. Žene su nažalost bile one koje su platile cijenu.Većina žena koje su se suočile sa situacijama nasilja koje su nas kontaktirale koristile su uobičajeni telefon, ali oko 15 posto ih je nazvalo Viber, a 23 posto poslalo nam je Viber poruke. Iznenađujuće, žene koje su nam se obratile putem Vibera dolaze iz vrlo različitih dobnih skupina – najmlađa je imala 23, a najstarija 59. Pretpostavljali smo da će samo mlađe žene pokušati doći do nas na ovaj način.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: POLICIJA UHAPSILA OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO NA JALIJI

To takođe ukazuje na rastuću potrebu za digitalizacijom usluga.Da bismo brzo odgovorili na ovu potrebu i omogućili ženama da nas kontaktiraju u bilo koje vrijeme i na najprikladniji način za njih, odlučili smo digitalizirati svoje usluge razvojem takozvanog Viber chatbota. To je automatizirani sistem za razmjenu poruka koji će, nakon što se finalizira, pružiti osnovne informacije preživjelima nasilja, olakšavajući postupak na tri nivoa.

Prvo, mnoge žene zapravo traže opće informacije o tome kako se zaštititi, a chatbot će im omogućiti da odmah dobiju sve te informacije.

Drugo, uklanjanjem potrebe da osoba odgovara na opće informacije, naši volonteri imat će mnogo više vremena za pružanje savjetodavne, psihološke i emocionalne podrške ženama koje zovu redovni telefonski broj.

I, konačno, mnoge žene žive s nasilnikom i s gubitkom posla uzrokovanim pandemijom (ili ograničenim kretanjem) i većinom vremena provedenog kod kuće – chatbot će im omogućiti da osnovne informacije dobiju brzo i na diskretan način.

Pored povećanih poziva za prijavljivanje nasilja, kriza COVID-19 razotkrila je sve slabosti institucionalnog sistema podrške. Pokazalo je da državne institucije zapravo nemaju adekvatne mehanizme za smanjenje rizika od katastrofa ili za postupanje u vanrednim situacijama.

Ne smijemo zaboraviti da kriza još nije gotova, te da nam na jesen dolazi fiskalna apokalipsa koja će opet prvenstveno pogoditi žene, ali i marginalizirane skupine.

Čitaj još:   NOVI PAZAR, NOVO POTENCIJALNO ŽARIŠTE KORONA VIRUSA... (foto)

U tom smislu, presudno je da zajednički stvorimo prostor za žene, a posebno za najugroženije među njima, da kažu svoje mišljenje, da sjednu za stol sa donosiocima odluka i da imaju dovoljno snage da utječu na odluke koji oblikuju naše društvo.

FeS production

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more