IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO JE BRUKA: Vučić odbio priznanje koje mu nije niko tražio… (foto i video)

Strane se obavezuju na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina a to piše u tački 10 dokumenta koji je predstavljen Aleksandru Vučiću, rečeno je u delegaciji Beograda u Washingtonu…

VAŠINGTON: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 04: 09. 2020. 08: 08… OVO JE BRUKA: Vučić odbio priznanje koje mu nije niko tražio… (foto i video)

Puni citat, kako ga je objavila novinarka Ksenija Pavlović-McAteer na svom Twitter nalogu, glasi ovako:

“Obje strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rješavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu svih godišnjih izvještavanje o pravima manjina.”

Isto to je rekao ministar finansija Siniša Mali, koji je izjavu dao novinarima ispred Bijele kuće, dok je sastanak još bio u toku. Tom prilikom je dodao da se na predsjednika Vučića vrši ogroman pritisak da prihvati taj sporazum sa spornom tačkom.

Ipak, specijalni savjetnik za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell je na Twitteru u svom maniru odgovorio spomenutoj novinarki negirajući da je pitanje međusobnog priznanja bilo na stolu.

Čitaj još:   Olbrajt u Prištini, "OSJEĆAM SE KAO U SVOJOJ KUĆI", Tači je odlikovao Medlin...

Vučić je i sam novinarima rekao da je dokument s ovom tačkom bio na stolu, da je u međuvremenu “sporna” tačka odbačena da se pregovori o finalnom ekonomskom sporazumu i dalje nastavljaju. On je, također, rekao da Grenell “nije mislio baš tako” kada je demantirao da je bilo razgovora o međusobnom priznanju.

Ko govori istinu u ovom trenutku, nemoguće je reći, jer i sam Vučić kaže da nije moguće iznositi detalje dokumenata dok su oni još u fazi dogovora. Čini se, ipak, da je ovdje u pitanju igra interpretiranja formulacije.

Da li se misli na međusobno priznanje statusa manjina Srbima i Albancima (što bi bio uži kontekst formulacije) ili država (onaj na koji ukazuje srpska delegacija), ostaje da vidimo…

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more