IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Premijer KOSOVA za ponedjeljak NAJAVIO razgovore o međusobnom PRIZNAVANJU između SRBIJE i KOSOVA

Premijer Kosova Avdullah Hoti najavio je da će se kosovska delegacija u ponedjeljak, 7. septembra sastati s predstavnicima Srbije u Briselu kako bi razgovarali o konačnom sporazumu koji podrazumijeva međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Dogovor će biti postignut samo kada je zaključen uz uzajamno priznanje. Neće biti posrednih, djelimičnih ili kreativnih sporazuma koji ne rješava probleme zauvijek. Postojat će samo konačni sporazum o uzajamnom priznavanju, koji je sistematski i uključuje sva pitanja koja treba riješiti između dvije nezavisne države na osnovu konvencija, standarda međunarodne prakse o regulisanju odnosa između dvije nezavisne države”, napisao je Hoti na svom Facebook profilu.U međuvremenu, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, čija je partija u vladajućoj koaliciji, zatražio je od Evropske unije posvećenost kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova od strane pet evropskih zemalja, te da ispuni obećanje o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Čitaj još:   ŠOK ZA SRBIJU U WASHINGTONU: VUČIĆU stavljen na sto papir sa PRIZNANJEM KOSOVA...

“Naša molba je upućena i papi Franji, sa nadom da će uskoro Sveta stolica priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Nezavisnost Kosova, što se država Evropske unije tiče, još uvijek nisu priznale Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije započeo je 2011. Međutim, ovaj proces je bio prekinut krajem 2018. godine, nakon što je Vlada Kosova Ramusha Haradinaja uvela takse na uvoz robe iz Srbije, koje je Vlada Albina Kurtija zamijenila recipročnim mjerama.

Potom je Vlada Avdullaha Hotija početkom juna ukinula sve mjere čime je otvoren put za nastavak dijaloga. Dijalog na visokom političkom nivou je nastavljen 16. jula.

izvor: Vijesti.ba

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   STRAH PARALISAO PRIBOJ: Dok se traga za policajcem iz Interventne, isti se veliča kao heroj, izražava se ljubav i poštovanje za ono što je uradio... (foto, video)
Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more

DOLIJAO BAHATI VOZAČ BIJELOG LAMBORGINIJA: Pauk krenuo da mu digne auto…

Bahati vozač skupocenog automobila marke "lamborgini hurakan" parkirao je sinoć Read more

SARAJEVO: KOMŠIĆ PORUČIO DAČIĆU, MJESTO TI JE U HAGU…

Lider DF-a i kandidat stranke za člana Predsjedništva BiH iz Read more