IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUK PODERAO VUČIĆA: “SRBIJA je u Vašingtonu PONIŽENA KAO RETKO KADA”! (foto)

Srbija je u Vašingtonu ponižena kao rijetko kada do sad na međunarodnoj pozornici, napisao je ex šef srpske diplomatije, Vuk Jeremenić u autorskom tekstu koji preenosimo u cijelosti.

Na stranu i to što potpisani “sporazum” na vanredno bizaran način a da se sve kombinuje odnose Beograda i Prištine sa višedecenijskim problemima na Bliskom istoku, pravima globalne LGBT zajednice, američko kineskim tehnološkim trvenjima, pitanjima suverenosti u izboru snabdjevanja svim energentima – što pas s maslom ne bi pojeo.

Nekoliko tačaka tog “sporazuma” su direktno štetne po naše nacionalne interese, na više nivoa.

Recimo, Priština se obavezala da godinu dana neće aplicirati prvo za članstvo u međunarodnim organizacijama. To samo po sebi ne bi bilo loše, da Beograd nije obavezao da prestane kampanjom otpriznavanja i lobiranjem kod zemalja koje još uvek nisu priznale “Kosovo” da to i u budućnosti ne učine. Priština se dakle NIJE obavezala da širom sveta bilateralno ne lobira, A MI JESMO.

Za početak, “Kosovo” je dobilo priznanje Izraela, koji od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008 to nije uradio – kako to može biti u interesu Srbije? Da stvar bude bizarnija, Srbija po ovom sporazumu NAGRAĐUJE Izrael za kosovsko priznanje premeštanjem naše ambasade u Jerusalim – čime ćemo se pridružiti (uz novopriznato Kosovo) samo još SAD i Gvatemali!

Čitaj još:   PUKLA BRUKA: Vučić priredio romantičnu večeru za premijera Španije... urnebesne reakcije na društvenim mrežema... (foto, video)

Da je Vučić u delegaciji sa sobom imao nekog diplomatu, taj bi ga upozorio da je i dalje na snazi rezolucija Saveta bezbednosti 478 iz 1980, koja poziva sve države članice UN da povuku svoje ambasade iz Jerusalima. To je u najmanju ruku kontraverzan potez za zemlju koja insistira na poštovanju neke druge rezolucije SB UN, npr. 1244. Kao i pristajanje na sveobuhvatnu dezignaciju Hizbolaha kao terorističke organizacije (dakle izjednačavanje njegovog političkog i vojnog krila), ovo je direktan prst u oko velikom broju međunarodnih aktera sa kojima imamo izuzetno važne odnose – celoj EU, Rusiji i Kini, na primer.

Normalizacija životnih prilika u regionu, uključujući ekonomske odnose Beograda i Prištine, je plemeniti cilj kojem treba težiti u interesu građana i budućih pokolenja.

Ali put za ostvarenje toga ne sme voditi preko diletantnskog gaženja nacionalnih interesa, stvaranja neprijatelja širom sveta i poniženja države i naroda.

Čitaj još:   Vic dana Mujo i savjet doktora u vremenu korona virusa…

izvor: SB

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more