IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Ubijen eksplozivom koji košta 30 eura i postavlja se za oko 20 sekundi? (foto)

Nastradao je oko 12 časova u Ulici Omladinskih brigada u Beogradu…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak…17.09.2020 … 11: 18… BEOGRAD: Ubijen eksplozivom koji košta 30 eura i postavlja se za oko 20 sekundi? (foto)

Pentrit je usmrtio Strahinju Stojanovića (30) u nedelju na Novom Beogradu se oblikuje kao plastelin, postavlja se za oko 20 sekundi i košta oko 30 eura po kilogramu. Sedam kilograma ovog eksploziva je dovoljno da sruši cijelu zgradu…

Žrtva je ubijena sa kilogram i po ovog plastičnog eksploziva koji ima veliku razornu moć i proizvode ga vojne industrije u svijetu i Srbiji.

Sudeći po količini energije koju oslobađa prilikom detonacije, pentrit prvi i jedan od najjačih eksploziva.

On se uglavnom koristi u vojne svrhe ali kriminalci do njega dolaze tako što ga kradu iz vojnih fabrika. S obzirom na to da se pentrit lako oblikuje i kao plastelin, može da se sakrije u cipelu ili pod odjeću kad se švercuje i preko granice, pišu mediji.

Detektor metala ne može da ga registruje, jer nema metalnih opiljaka.

Čitaj još:   SIPA PRETRESA VIŠE LOKACIJA U RS- u: Zbog aplikacije Sky "padaju" saradnici Ljubana Ećima, osumnjičen je i vozač SNSD- ove zastupnice? (foto, video)

Pentrit

Jedinjenje “pentrit” ili skraćeno “PETN” je kristalno bela praškasta materija otporna na plamen i toplotu ali ne i na udar.

“Pentrit” se koristi i za punjenje granata ili kao dodatak u prvo nekim plastičnim eksplozivima. On se uglavnom koristi u nekim kriminalnim krugovima za dizanje blindiranih vozila u vazduh.

EKSPLOZIJA NA NOVOM BEOGRADU, DŽIP  eksplodirao

Za to je dovoljno oko 250 grama jedinjenja “PETN”. S obzirom na to da je ispod Stojanovićevog automobila pronađeno između kilogram, ali i kilogram i po ovog jedinjenja, može da se zaključi da je ubica htio da bude siguran da žrtva neće preživeti eksploziju.

U slučaju Stojanovića, pentrit je vjerovatno aktiviran daljinski i to mobilnim telefonom.

Prilikom uviđaja pronađeni su ostaci pentrita koji su prosleđeni na jedno vještačenje, pisali su mediji.

Strahinja Stojanović je nastradao u nedelju oko 12 časova u ovoj Ulici Omladinskih brigada u Beogradu. 

Sa njim u vozilu se nalazila i latinoamerikanka Sonja Suarez. Njih dvoje su prevezeni u Urgentni centar, gdje je Strahinja kasnije podlegao povredama i preminuo.

Sonja je zadobila lakše povrede…

(Telegraf.rs)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more