IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMFILOHIJE: NEĆU UMRIJETI dok na VRH LOVĆENA ne vratim CRKVU Svetog Petra Cetinjskog!!!

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije poručio je da neće umrijeti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

“Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je bila”, izjavio je Amfilohije za beogradsku “Politiku”, prenosi N1.

On je rekao da je u zavjetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš “dao obijeliti (crkvu)” i da se svake godine po njegovoj zapovijesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

“Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vrijeme njegovog života (1846. godine), na mjestu koje je sam obilježio i izričito zavještao da u njoj bude sahranjen”, rekao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, poznato je Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: “Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu”, prenosi N1.

Čitaj još:   CRNA GORA NE SPAVA: ZNAČI LI DA JE MANDATAR''PRELEŽAO''VIRUS?

“Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore”, rekao je Amfilohije.

Kada je riječ o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, Amfilohije navodi da za to postoji “amanet kralja Nikole“.

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more