IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTESTI U SARAJEVU: Radnici ispred Suda, ne žele preko skele u kancelarije… (foto)

Zbog betonskih barijera i zaštitara, radnici sedmicama su onemogućeni da normalno uđu u kancelarije, svakodnevno koriste merdevine a za ulazak u objekt kroz prozor…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 22 .09. 20 20… 16: 39… PROTESTI U SARAJEVU: Radnici ispred Suda, ne žele preko skele u kancelarije… (foto)

Ispred Općinskog suda u Sarajevu počeo je protest radnika agencije a “Poslovnost”, jer već 14 dana nije izvršena sudska privremena mjera kojom je naređeno hitno povlačenje zaštitara koji radnicima ove firme fizički onemogućavaju prolazak do poslovnih prostorija.

Zbog betonskih barijera i zaštitara, radnici ove agencije sedmicama su onemogućeni da normalno uđu u kancelarije. Oni su svakodnevno koristili merdevine za ulazak u objekt kroz prozor.

Danas su merdevine zamijenili skelom.

Privremena sudska mjera najurgentnija sva je ta mjera u parničnim sporovima i njeno izvršenje treba biti okončano u roku od 48 sati. S obzirom na to da mjera donesena 8. 9. 2020., još uvijek nije sprovedena , Sud je u opasnosti da kompletan pravosudni sistem izvrgne ruglu. Općinski sud je još jedna u nizu institucija koje svojim (ne)djelovanjem ugrožavaju egzistenciju 80 ljudi i njihovih porodica – saopćili su iz agencije “Poslovnost”.

Radnici kažu da samo traže prolaz u svoju firmu, što su dokazali i velikim brojem transparenata na kojima piše: “Golub pismonoša brži od sudskog kurira”, “Pravo na rad”, “Hoću na posao”, “Samo lud vjeruje u…”, “Pravda u BiH je spora, ali nedostižna”…

Čitaj još:   NIKOLA Rakočević: Skandal koji bi povlačio političku i krivičnopravnu odgovornost...

Kao što je dio javnosti već upoznat ranije, kompanija “Brend” d.o.o. i agencija “Poslovnost” su u imovinskopravnom sporu u posljednjih nekoliko godina. Predmet spora je cca 50 kvadratnih metara zgrade na koje obje firme polažu pravo.

Kako bi se izvršio pritisak na agenciju “Poslovnost” da odustane od zaštite svojih prava pred sudom, kompanija “Brend” je elementima samovlašća odlučila onemogućiti prilaz zgradi radnicima agencije “Poslovnost”. Zanimljivo je da su se sve nadležne ustanove u ovom slučaju proglasile nenadležnim, uputivši predmet prema Opštinskom sudu.

Kada je Sud konačno donio mjeru u kojoj je naveo da su elementi ovakvog nasilja nedopustivi, pronašao se način da se mjera ipak ne izvrši odugovlačenjem s dostavljanjem rješenja firmi “Brend” d.o.o. Budući da se radi o fiktivnoj firmi, dostavljanje rješenja može potrajati godinama. Proces dostavljanja može biti okončan u roku od dva sata postavljanjem rješenja na oglasnu tablu Opštinskog suda.

Kompanija “Brend” d.o.o. izuzev prokuriste Fuada Džafića, Medihe Džafić, osnivača i direktora Nasera Šukurice, kako je pisala Patria, nema nijednog zaposlenog radnika. Osnivač kompanije “Brend” Fuad Džafić spominje se u nekoliko sudskih procesa u kojima je dovođen u vezu s osuđenim kriminalcima koji služe višegodišnje zatvorske kazne.

Agencija “Poslovnost”, s druge strane, zapošljava oko 80 radnika te iste ima više od 800 klijenata. Nevoljnost svih institucija (opštinska urbanističko-građevinska inspekcija, MUP, Tužilaštvo KS i Opštinski sud)  da postupaju prema svojim nadležnostima, doveli su u pitanje egzistenciju 80 radnika koji godinama pune budžet.

izvor (S B)

Čitaj još:   VELJA NEVOLJA UPISIVAO SVE U DETALJE: Policaja čita šta mu duguju, onda šok, na spisku POZNATA IMENA... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more