IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČUDO U NOVOM PAZARU: Od teške kliničke slike do potpunog izlečenja od KORONE… (foto)

Mirfat Fijuljanin, sin žene koja je primila krvnu plazmu sa antitelima, kaže da je njegova majka bila u teškom zdravstvenom stanju da se na bolničkom lečenju nalazila skoro tri nedelje. 

Na Infektivnom odeljenju novopazarske Opšte bolnice prvi put je uspešno primenjena terapija krvnom plazmom koju je primila pacijentkinja (68) koja je bila inficirana virusom kovid 19.

Ona je imala tešku kliničku sliku i primala je terapiju, a onda je lekarski konzilijum odlučio da je podvrgne ovom tretmanu. Nakon nekoliko dana, potpuno izlečena, izašla je iz bolnice.

Mirfat Fijuljanin, sin žene koja je primila krvnu plazmu sa antitelima, kaže da je njegova majka bila u teškom zdravstvenom stanju i da se na bolničkom lečenju nalazila skoro tri nedelje. 

– Osamnaest dana bila je u dosta kritičnom stanju. Zahvaljujući radu kompletnog osoblja Infektivnog odeljenja došlo je do poboljšanja. Primila je krvnu plazmu i rezultati su joj mnogo bolji nego ranije. Evo danas izlazi iz bolnice kao potpuno izlečena – kaže Fijuljanin.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: ODLAZAK LEGENDE

Načelnica Infektivnog odeljenja Binela Mavrić kaže da je ova pacijentkinja, pored korone, imala i kardiovaskularna oboljenja.

– Imala je tešku obostranu upalu pluća. PCR je pokazao prisustvo virusa covid 19 i bila je u imunološkom deficitu. Uprkos primeni svih terapijskih mera dolazilo je do progresije bolesti i pada saturacije – kaže Mavrić.

Ona dodaje da je pacijentkinja dobro reagovala na krvnu plazmu i da se njeno zdravstveno stanje brzo poboljšalo.

– Primenom anti Covid plazme već nakon dva dana došlo je do značajnog kliničkog poboljšanja sa regresijom laboratorijskih parametara – kazala je Mavrić i dodala da se krvna plazma koristi dok ne dođe do specifičnog leka i vakcine. 

– To je jedan vid pasivne imunizacije gde pacijent dobija gotova antitela od bolesnika koji je preležao Covid infekciju i potpuno ozdravio – dodala je Mavrić.

izvor.agencije