IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Poraz DPS- a nije i poraz suverenista u Crnoj Gori… (foto i video)

Poraz Demokratke partije socijalista da su bili na tim završenim završenim parlamentarnim izborima, nije i poraz suverenista, kazao je glavni urednik Antene M Darko Šuković u intervjuu za…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… 25.09. 2020… 09: 59… Poraz DPS- a nije i poraz suverenista u Crnoj Gori… (foto i video)

Interviju glavnog urednik Antene M Darko Šuković za Novi magazin prenosimo u skraćenom izadnju..

Od izbora je prošlo tri sedmice, kakva je situacija u Crnoj Gori, da li je napetost splasla?

Samo na površini. Na ulici više nema euforičnih pristalica DF, koji barjače obilježjima Srbije i prijete manjinama i neistoimišljenicima. Manjine, međutim, i dalje žive u strahu, a otvoreno ga priznaju samo najhrabriji. Strašno je šta su doživjeli muslimani na sjeveru Crne Gore, pogotovo u Pljevljima, uoči izbora i nekoliko dana nakon njih.

Stid me je, kao građanina Crne Gore, što im se, opet, kao 90-ih, život pretvorio u košmar, što država nije uspjela da ih potpuno zaštiti od terora sljedbenika ideologije i djela Pavla Đurišića i Ratka Mladića, što je dio javnosti učinio sve da se taj teror nad njima sakrije ili minimizira, što su poniženi do mjere da ne smiju da progovore o drami koju preživljavaju.

Nijesam iznenađen, samo zgađen pokušajima medija koji su neraskidivo vezani uz tri liste koje su osvojile 41 mandat, da manipulišu suštinom tih događaja, shvatajući da opasno kompromituju dolazeću vlast. Razočaran sam sporim i mlakim reakcijama zapadnih ambasada na fizičko nasilje i govor mržnje, na povampireni fašizam i gaženje po temeljnim vrijednostima zapadne civilizacije.

Ali zar sporazum tri pobjedničke koalicije nije trebalo da spriječi takav razvoj događaja?

Sporazum je početni ustupak antizapadnog, pansrpskog i samog proruskog Demokratskog fronta najmanjem subjektu buduće vlasti, GP URA. Tačnije, imajući u vidu komešanja koja se dešavaju unutar DF kao daleko najjačeg (imaju 27 poslanika) subjekta „Trojnog pakta“, ustupak nosioca liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravka Krivokapića i onih koji stoje iza njega. On je posljedica puke činjenice da URA, kao predvodnik koalicije „Crno na bijelo“ ima „kontrolni paket“ od četvoro poslanika i da su za listu Dritana Abazovića, u ovom trenutku, ciljevi koje je DF promovisao u kampanji, ali i godinama unazad, prevelik zalogaj.

Uzgred, jeste li čuli da u Beogradu taj sporazum zovu “Amfilohije”?

Da, to se uklapa u priču koja kruži u Crnoj Gori – navodno je taj mitropolit Srpske crkve naložio Zdravku Krivokapiću da ne škrtari s ustupcima, jer je krucijalni cilj predstojeći popis stanovništva. Do tada, Vlada mora da funkcioniše, a na tom popisu broj Srba mora da bude veći od broja Crnogoraca.

Samo da još kažem da je sporazum sedativ za zapadne ambasade, jer sadrži obećanje da Crna Gora neće mijenjati spoljnopolitički kurs.

Konačno, vjerujem da je na njegov sadržaj uticao i nevjerovatan skup na Trgu nezavisnosti u Podgorici, kao i onaj ispred Cetinjskog manastira. Energija i broj okupljenih bili su upozorenje da izborni poraz vladajuće koalicije nije poraz suverenista, one snage koja neće Crnu Goru kao koloniju unutar „srpskog sveta“.

Čitaj još:   DARKO Šuković: ALEKSANDRA Vučića, će stavljanje šape na CRNU GORU, zadovoljiti na neko vrijeme, vrlo brzo preći će na BOSNU... (foto, video)

Potpisnici sporazuma su praktično na suprotnim polovima političke scene. Kako na sporazum gledaju, recimo, glasači URA-e?

S pravom kao na svoj trijumf. U tom je sporazumu sve po njihovoj mjeri. No, imam utisak da se i unutar te političke grupacije već počinju pitati: koliko su, sa 5,5 odsto glasova i četiri poslanika, realno u stanju da principe Sporazuma pretvore u agendu buduće Vlade i politiku dolazeće vlasti, pogotovo u vrijednosti na kojima će raditi njihovi koalicioni partneri iz DF, odnosno koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

A kako gledaju glasači Demokratskog fronta?

Tamo sve naopako u odnosu na njihove političke ciljeve, ideologiju, emocije Ne vidim kako bi mogli biti zadovoljni, niti do mene dopiru informacije da jesu. Jasno je da će SPC morati na terenu da nastavi politički rad, ovaj put objašnjavajući glasačima DF kako treba da se strpe dok prođe popis i dok se ne steknu uslovi za izbore na kojima će velikosrpski kleronacionalisti pobijediti dovoljno ubjedljivo da sami formiraju Vladu.

Kakvi bi mogli da budu strateški ciljevi novih vlasti? 

Upravo sam Vam rekao šta je suštinski, konačni cilj koalicije „Za budućnost CG“, koja je, zapravo, DF stopljen sa Srpskom crkvom: pretvaranje građanske Crne Gore na Zapadu u svetosavsku, srpsku Crnu Goru na Istoku. Demokrate, taj prethodnih dana najtiši konstituent buduće vlasti, uglavnom su sastavljeni od bivših unionista i samo su u identitetskim pitanjima „light“ varijanta DF.

GP URA ne može biti nikakva brana realizaciji toga plana. Oni se mogu baviti demontiranjem sistema, depolitizacijom institucija, jačanjem pravosuđa… S koliko iskrenosti i uspjeha, vidjećemo.

Šta će biti sa DPS-om, hoće se raspasti kao što pojedini pišu. Nebojša Medojević traži da se zabrani?

Nebojšu Medojevića, odavno, malo ko uzima ozbiljno. Ne vjerujem da će se DPS raspasti, a ni da će ostati kakav je. Iako su i sada najjača stranka pojedinačno, očigledno je da im treba temeljno resetovanje, kadrovsko čistilište i obnova. Ne vjerujem da će programski bilo šta važno mijenjati, po cijenu da ih napusti dio članova i simpatizera kojima je SPC važnija od države Crne Gore.

Kakav je Đukanovićev položaj, hoće li ostati na čelu partije i da li će pokušati da je rekonstruiše?

Iznenadilo bi me da Đukanović sada napusti čelo stranke. Vjerujem da je u toku temeljna analiza izbornog neuspjeha i da slijedi kadrovsko čistilište. Đukanović je poznat kao čovjek koji se teško odriče saradnika. Neko u tome vidi njegov kvalitet, neko slabost. Čini mi se da sad svi smatraju da su duboki rezovi neminovnost i uslov opstanka DPS.

Kakav je odnos stranih činilaca prema Đukanoviću, vide li u njemu i dalje partnera ili bivšeg čovjeka čiji su dani u politici, a možda i na slobodi odbrojani?

Formulacije su uglavnom kurtoazne. No, dalo bi se zaključiti kako su stranci zadovoljni što je, nakon trideset godina, došlo do promjene vlasti. Navodno, neki ambasadori i šokirani činjenicom da Đukanović nije izveo tenkove (kojih CG, inače, nema) na ulicu!? Imam utisak da se od tog početnog zadovoljstva smjenom koalicije okupljene oko DPS, klatno polako pomjera prema pitanju kakva Vlada i vlast dolazi? Koja je njena agenda i na kojem sistemu vrijednosti će počivati.

Čitaj još:   DARKO ŠUKOVIĆ: "Korijen devijantnog ponašanja treba tražiti u onima što od svake vjere, nacije, državnog grba- prave neprijatelja" (foto)

U intervjuu TVCG, Dritan Abazović je priznao involviranost stranog faktora u kreiranje dolazeće vlasti,potvrdivši da strane ambasade očekuju da URA ne prepusti DF-u resor unutrašnjih poslova, odbrane, nacionalnu bezbjednost… Šta to znači? Da „kvinta“ smatra nepouzdanim političke subjekte sa kojima će URA u koaliciju? A, istovremeno, raduje se silasku sa vlasti Đukanovićevog DPS i koalicije suverenista koji su Crnu Goru uveli u NATO i doveli u predvorje EU, trpeći ogroman pritisak Rusije i preuzimajući sve rizike suprotstavljanja Moskvi.

Abazović se u tom intervjuu posebno zahvalio ambasadi Njemačke, čime je, možete biti sigurni, posebno kompromitovao u očima velikog dijela crnogorske javnosti. Jer, ne očekujete od države koja je postavila standard denacifikacije, u kojoj predsjednica CDU podnosi ostavku zbog najave paktiranja sa ultradesnom AFD na regionalnom nivou, da u Crnoj Gori kreira vladu sa strankom koja slavi ratne zločince, negira genocid, govorom mržnje prema manjinama inspiriše događaje poput onih u Pljevljima i Beranama… No, dugo već gledamo zapadne ambasadore koji u Crnoj Gori podržavaju -moralno, finansijski i politički, ono protiv čega se bore u svojoj državi.

Vjerujete li u tezu da je sve ovo dogovor Vučića i Đukanovića. I Zdravko Krivokapić je pothranio te spekulacije.

Jeste, i odmah dobio packu iz DF. Ta teza je besmislica. Brutalnu agresiju Srbije prema Crnoj Gori, muk kojim je to pratio Zapad i činjenicu da Podgorica nije preduzela gotovo ništa da se odupre, treba analizirati, ali objašnjenje sigurno nije u nekakvom tajnom paktu Vučića i Đukanovića…

izvor Cdm.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more