IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN ODOBRIO GRADNJU CRKVE U ISTANBULU: Niče rekordnom brzinom, namjenjena je za 25.000 vjernika! (foto i video)

U godini u kojoj su turske vlasti u Istanbulu odobrile prenamjenu drevne hrišćanske bazilike Aja Sofija i drevne crkve San Salvatore u Hori u džamije, na periferiji istog grada, sagrađena je prva hrišćanska crkva od 1923. godine, kada je proglašena turska republika.

Ovo je crkva posvećena Svetom Efremu, podignuta za nekoliko mjeseci na zahtev lokalne sirijske pravoslavne zajednice u okrugu Jesilkoi (okrug Bakirkoy), na području nedaleko od međunarodnog aerodroma Ataturk. Radovi na izgradnji crkve, odobreni su početkom 2019. godine, a početi 3. avgusta iste godine u prisustvu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, a očekuje se da će crkva biti svečano otvorena u prvoj polovini 2021. Nova bogomolja će moći da primi više od 700 vjernika, a biće i sedište mitropolita Jusufa Cetina, trenutno na čelu lokalne sirijske pravoslavne hrišćanske zajednice.

Pristalice predsjednika Erdogana u medijima ističu brzinu izgradnje crkve kao znak velikodušnosti turskog lidera prema lokalnim hrišćanskim zajednicama, takođe kako bi se suprotstavili kontroverzama i kritikama koje je širom svijeta pokrenulo ponovno otvaranje Aja Sofije za islamsko bogosluženje.

Čitaj još:   PRIJEDLOG UGOVORA IZMEĐU BIH I ISLAMSKE ZAJEDNICE: Da li je sporna (samo) džuma? (foto)

Poslednjih godina tursko političko rukovodstvo je više puta pokazivalo posebne znake pažnje prema sirijskim hrišćanskim zajednicama, toliko da su posmatrači i komentatori govorili o postojanju „turskog plana“ čiji je cilj da Tursku ponovo predloži za novu „domovinu“. „Za mnoge sirijske hrišćane koji žive u Siriji i Evropi, a čiji su preci bili na turskoj teritoriji . U prvim godinama sirijskog sukoba turske vlasti su u Midiatu (vjekovima središte sirijsko-hrišćanske enklave u provinciji Mardin) postavile izbjeglički kamp za sirijske hrišćane, sposoban da ugosti 4.000 izbjeglica.

Trenutno u Turskoj živi oko 25 hiljada sirijskih hrišćana, uglavnom koncentrisanih u predgrađu Istanbula.

izvor: fides.org

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Lideri iz svih krajeva svijeta Erdoganu čestitali današnji izborni uspjeh…

Lideri iz svih krajeva svijeta uputili su čestitke predsjedniku Republike Read more