IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZRNO PO ZRNO POGAČA, DRITAN PO DRITAN– VELIKA SRBIJA… (foto)

Zrno po zrno pogača, Dritan po Dritan– velika Srbija

Posljedice crnogorskih izbora danima su izvor brojnih analiza i tekstova. Pisalo se o svojevrsnoj identitetskoj i kulturološkoj krizi u Crnoj Gori koju su ovi izbori razotkrili, ukazivalo se na ulogu koju uz punu podršku službenog Beograda odigrala Srpska pravoslavna crkva mobilizirajući prosrpski a to su nastrojene glasače kroz organiziranje takozvanih litija, upozoravalo se na pogoršanu sigurnosnu situaciju, naročito za Bošnjake koji su na sjeveru Crne Gore, komentirala se indikativna činjenica jedna, navodno građanska, manjinska koalicija došla u poziciju da odlučuje o sudbini Crne Gore kao nezavisne države te da se, u suštini, odlučila protiv Crne Gore.

No čitava politička predstava koje se trenutno odigrava u Crnoj Gori, a koju bošnjački narod krajnje zabrinuto gleda iz prvih redova, premda krajnje štetna i opasna po Crnu Goru i tamošnje Bošnjake, ipak ima i neke svoje pozitivne strane. Iako toj predstavi svakako nismo još vidjeli posljednji čin, bošnjačka publika ipak je dobro shvatila njenu poruku se zdravorazumski i instinktivno okrenula svojim istinskim nacionalnim predstavnicima.

Odjednom su scene potpuno nestali komični, ali i maliciozni neokomunalci iz Naše stranke; niko više nije pitao za infantilne propale zajedništare i sve štetočine iz SDP-a; nisu se oglašavali, vjerovatno sretni što su zaboravljeni, ni iz Konakovićevog NiP-a, a koji se duboko kompromitirao saradnjom sa Zukorlićem, čija je stranka članica crnogorske velikosrpske koalicije; prvo je Radončića i njegov SBB svi normalni i iole pristojni ljudi potpuno ignorirali. Sve oči, sve nade i sva očekivanja bila su usmjerene isključivo u jedine i od dokazane, ako možemo reći, za sada jedine legitimne bošnjačke nacionalne predstavnike – u SDA, jer bošnjački narod jednostavno osjeti da se u i svim trenucima krize može pouzdati samo u one koji su ga već jednom uspješno proveli kroz najteža iskušenja.

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković- Kuč: Crna Gora nestaje dok MILOJKO Spajić, ANDRIJA Mandić i ALEKSA Bečić identitetska pitanja prepuštaju nižim činovnicima... (foto)

Interesantno je da takva reakcija nije bila tipična samo za šire mase već i za inače SDA-u nenaklonjene medije, jer su valjda i oni bili svjesni da o nacionalnim pitanjima te o implikacijama dešavanja u Crnoj Gori na Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu nema svrhe pitati ovdašnje kantonalne i građanske političke cirkusante, ne samo zato što su sasvim nerelevantni već i zato što bi njihov jedini odgovor mogao biti već izlizana cirkuska “dritanovština”.

Baš kao što pametan uči na svojim, a još pametniji na tuđim greškama, i Bošnjaci bi morali da nauče na primjeru Crne Gore te da ne dopuste sebi takvu ili sličnu kolosalnu grešku. Pogotovo jer je crnogorski predstavnik “građanske politike” iznenada i odjednom došao u poziciju da odlučuje o sudbini opstanka države i naroda, pa bi se moglo reći da je riječ o političkom prepadu, dok bosanskohercegovačka “građanska politika” već decenijama sebi ustrajno gradi stepenice ka vlasti jednom po jednom izdajom bošnjačkih nacionalnih interesa.

Crnogorci se možda i mogu pravdati da nisu znali ko su i šta su im predstavnici “građanske politike”, ali Bošnjaci u Bosni i Hercegovini nemaju to opravdanje jer već decenijama svjedoče subverzivnom ponašanju predstavnika te političke sorte. Pouke i poruke ove vrste posebno su bitne u svjetlu predstojećih lokalnih izbora na kojima će Bošnjaci svojom voljom odlučiti hoće li u vremenima sve većih velikosrpskih nasrtaja ojačati politiku građanskih korisnih idiota i trojanskih konja velikosrbizma ili će ojačati svoje legitimne političke i nacionalne predstavnike koji su ih izveli kroz put državne samostalnosti i nacionalnog opstanka.

Čitaj još:   DROGIRANI SRBIN, SKRIVIO NESREĆU U KOJOJ JE POGINULA BEBA STARA NEKOLIKO DANA...

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

Izvor: Stav.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more