IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRBIJA JE DIGLA RUKE OD KOSOVA I OKRENULA SE CRNOJ GORI…

Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne bi bili ovakvi da nije bilo miješanja spoljnog faktora – Beograda i Srpske pravoslavne crkve, kazala je dugogodišnja predsjednica beogradskog Helsinškog odbora za ljudska prava (HOPS) Sonja Biserko u intervjuu za tacno.net. Ona je takođe kazala da sve više izgleda da je Vašingtonski sporazum ustvari dizanje ruku od Kosova (i Srbije i Rusije) i okretanje Crnoj Gori kao važnijem strateškom cilju.

“Izbori su bili regularni i bez, kako se nagovještavalo od strane opozicije i Beograda, nasilja. Tranzicija se odvija mirnim putem. Rezultati sigurno ne bi bili ovakvi da nije bilo miješanja spoljnog faktora – Beograda i Srpske pravoslavne crkve. Mnogi analitičari kažu da je izbore dobila SPC. Vjerovatno ne bi bilo toliko interesovanja za te izbore da nije dovedena u pitanje prozapadna orijentacija Crne Gore”, navela je Bisero.

U predizbornoj kampanji, ističe ona, opozicione partije su najavljivale “otpriznavanje” Kosova, izlazak iz NATO, promjenu identiteta, te promjenu zakona o državljanstvu, kako bi popis stanovništva iduće godine iznjedrio što veći procenat Srba.

“U tom slučaju, Srbija i Crna Gora bi bile dvije države istog naroda. Naravno, retorika je znatno umivenija nakon izbora, jer su se umiješale EU i NATO i pojedinačne zemlje EU. Pitanje koliko će one uspjeti da preko URA-e Dritana Abazovića održe prozapadnu orijentaciju Crne Gore. Naivno je njihovo vjerovanje da preko četiri poslanika URA-e mogu da ostvare takva očekivanja”, ocijenila je Biserko.

Čitaj još:   ŠTO SE DESILO SA CRNOGORSKIM NIKŠIĆEM: Svetosavski kult UBIJEDIO pola građana da su NEŠTO ŠTO NIJESU!

Ne treba, nagovještava ona, potcijeniti ni činjenicu da je crnogorsko društvo daleko odmaklo kada je riječ o promenjama.

“Crna Gora je pred vratima EU, zatim državni identitet je afirmisan raznim politikama i treba očekivati veliki otpor nastojanjima Beograda, SPC i Moskve da sve to pokore. Jer, tu se miješaju dva nivoa – odnos prema dugogodišnoj vlasti Mila Đukanovića i nastojanje Beograda da vrati Crnu Goru u svoju orbitu. Svakako, Crna Gora je pred velikim izazovima. Nadam se da će održati svoj suverenitet i orijentaciju koju su izabrali”, mišljenja je Biserko.

Prema njenim riječima, prosrpski blok nije mogao politički ugroziti Mila Đukanovića sa otvorenom velikosrpskom strategijom.

“Ovaj put su se zato oslonili na Srpsku pravoslavnu crkvu – koncept svetosavlja – što je u suštini nacionalizacija pravoslavlja. Uz ogroman medijski pritisak, vođen iz Beograda, ali i posredstvom medija pod kontrolom Beograda u Crnoj Gori, „svetosavska“ koalicija je ostvarila rezultat koji ju dovodi na vlast”, navodi Biserko.

Moguće je, ističe ona, da su crnogorski izbori promijenili balkansku stratešku paradigmu, i da su se i Rusija i Srbija sada fokusirale na Crnu Goru.

Čitaj još:   IGRA VATROM: Vučićeva vlada ''SRPSKOG SVETA''

“U tom slučaju, ako je to tačno, Kosovo je u mnogo povoljnijoj situaciji. Beograd će svakako nastojati da preko Zajednice srpskih opština obezbijedi svoj uticaj na Kosovu”, kazala je Biserko…

izvor. tacno.net

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more