IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Liberal Miodrag Živković: Suština velikosrpskog projekta ne dešava se prvi put u Crnoj Gori… (foto)

Bivši predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković ocijenio je da građani moraju shvatiti suštinu velikosrpskog projekta, te da ovo što se sada dešava u Crnoj Gori ima duboke istorijske korijene i ne dešava se prvi put…

PODGORAC: Crna Gora, Zanimljivost, Putovanje, Vijesti, petak… 02: 10. 2020 … 10: 11… Liberal Miodrag Živković: Suština velikosrpskog projekta ne dešava se prvi put u Crnoj Gori… (foto)

“Na djelu imamo ogoljeni velikodržavni nacionalistički mit i o Srpskoj Crnoj Gori i Srpskom etničko porijeklu Crnogoraca, koji za cilj ima to posrbljavanje Crnogoraca i Crne Gore. Istorijski temelji ovoga mita i to počivaju u “Načertaniju” Ilije Garšanina i pseudo-naučnoj školi Cvijića i Erdeljanovića”, napisao je Živović na Facebook-u.

Kako je istakao, Crna Gora i Crnogorci su stalno na ivici da dožive sudbinu jednog od mnogobrojnih naroda koji su nestali kroz istoriju koj asimilovale veće etničke države sličnog jezika, kulture i religije.

“Ako jednom narodu ukradeš sjećanje, prisvojiš istoriju, kulturne, naučne i istaknute ličnosti, mijenjaš izgled sakralnih i istorijskih spomenika, jezik i običaje, učinio si ga suvišnim. Danas se ovaj projekat pokušava realizovati preko Srpske crkve asve je i to u Crnoj Gori njenih stranačkih agentura, kao najznačajnijih čuvara velikosrpeke ideje…

Do sada nas je uvijek sačuvalo istorijsko pamćenje od namjere to brutalnog potiranja i asimilacije. Uvjeren sam da će tako biti i ovoga puta. Nove nužde uvijek rađaju i nove sile, pa sam uvjeren u našu konačnu pobjedu i odgovor na ovu krizu, ali ne bilo kakav odgovor, nego novi dogovor za budućnost”, naveo je Živković.

Sličnosti i razlike ovoga danas sa 1989-om… 

On je naveo i da je sasvim opravdano da sadašnja dešavanja u Crnoj Gori upoređujemo sa onima iz 1989-e jer je ocijenio, počivaju na velikosrpskoj matrici sa istim ili sličnim ciljevima.

Čitaj još:   DORA Hrvatica u redovima ISIL- a, prešla na islam, kako je stigla u Gornju Maoču

“Ovo je važno shvatiti da bi lakše definisali ovu pojavu jer svakako nije isto sadašnja događanja definisati, kako neki žele predstaviti kao “demokratski preobražaj društva”, a ne kao očigledno posrbljavanje Crne Gore i stvaranje nove Srpske države”, ističe Živković.

Objašnjava i u kojim stavkama su sličnosti više nego očigledne.

“I onda i sada sve je krenulo sa pričom o lažnoj ugroženosti srpstva. Prisjetimo se samo riječi Srpskog Patriajrha Irineja koji je definisao da je položaj Srba u CG gori nego u NDH ili u Otomanskoj imperiji. Ciljevi su i onda i danas bili isti – “velika Srbija”, samo su tada bili skriveni iza parole “svi Srbi u jednoj državi”, a danas imaju moderniju poruku, novi “Srpski svet” sa jednim predsjednikom svih Srba. U oba slučaja Srpska crkva je bila jedan od glavnih aktera propagiranja i izvršavanja zlog nauma. I onda i danas sve je krenulo sa ulicom i odabranim Srbima koji su ih predvodili. Tada je bilo sve skriveno iza parole da su to mitinzi gladnih, a sada iza vjere i crkve u formi uličnih litija”, kazao je Živković.

U oba slučaja, dodaje on, vlast se uzela na ulici, a izbori su bili samo prazna forma.

Na sreću, ističe Živković, ima jedna velika razlika koja će Crnu Goru učiniti nesavladivom preprekom na udaru ovog velikosrpskog udara.

“Tada je Crna Gora bila nedefinisani provizorijum u dezintegrisanoj Jugoslaviji i laki plijen bez sile i oružja, a danas je Crna Gora država, članica UN i NATO saveza, na definisanom putu za EU što je najvažnije sa jasnim i čvrstim ustavnim ograničenjima koja sprječavaju njen nestanak bez ozbiljne kvalifikovane većine, koja je misaona imenica našim novim-starim agresorima. Ima nas dovoljno da pametno i u miru, strpljenjem i odlučnošću, iskoristimo ovu prednost i sačuvamo našu Crnu Goru. I ne samo to, nego da je najzad izvedemo na pravi put”, poručio je Živković.

Izvor CdM.me

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 29. maj 2019. godine
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more