IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EKSKLUZIVNI DETALJI: U nalazu upisano da je Amfilohiju uzet bris vidite pod kojim inicijalima je testiran 1. X… (foto)

Nakon što je Amfilohiju 1. oktobra urađeno testiranje na kovid 19, rezultati testa koji su bili pozitivni, upisani su na ime osobe G.V. koja je dan ranije, 30. septembra, testirana na kovid 19 u bolnici Danilo I na Cetinju i takođe je bila pozitivna…”

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak…08.10. 2020…17 :07… EKSKLUZIVNI DETALJI: U nalazu upisano da je Amfilohiju uzet bris, vidite pod kojim inicijalima je testiran 1. X… (foto)

Zvanično testiranje, po svemu sudeći, obavljeno je zbog velikog pritiska javnosti koji je uslijedio nakon pisanja portala Aktuelno koji je još u subotu objavio da je Amfilohije kovid pozitivan. Međutim, tek nakon zvaničnog testa mitropolitu je konačno ukazana adekvatna medicinska pomoć.

U nalaz upisano da je Amfilohiju uzet bris

Samo nekoliko sati nakon testiranja potvrđeno je da je Amfilohije zaražen koronavirusom. To i nije bilo neko iznenađenje jer smo još u subotu objavili da je srpski mitropolit kovid pozitivan što je ustanovljeno nakon testa koji je urađen još 1. oktobra u bolnici Danilo I na Cetinju. Ovom prilikom objavljujemo detalje prvog Amfilohijevog testiranja na kovid.

Kako smo juče pisali doktorka Nataša Jušković, dva puta je pregledala mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, drugi put u njegovoj keliji u Cetinjskom manastru 3. oktobra, što je i zvanično priznala, a prvi put 1. oktobra što nije zvanično objavljeno.

“Prilikom prvog testiranja doktorka Jušković uzela je bris za test na kovid od mitropolita Amfilohija. Ono što je najvažnije u čitavoj priči je da je ona napisala u nalaz da mu je uzela bris. To će nadležni organi koji su već krenuli da sprovode istragu ustanoviti”, kazao je naš sagovornik.

Kako su kazali naši dobro upućeni izvori, bris je nakon toga neko uzeo i pod pokroviteljstvom rukovodstva bolnice na čelu sa direktrokom Sonjom Radojičić uradio test na koronu pod lažnim imenom.

Mitropolit G.V.

Mitropolit SPC Amfilohije na kovid je testiran pod inicijalima G.V. Portal Aktuelno u posjedu je punog imena i prezimena pod kojim je testiran srpski mitropolit, ali nakon konsultacija sa našim pravnim timom, odlučili smo da objavimo samo inicijale.

“Nakon što je Amfilohiju 1. oktobra urađeno testiranje na kovid, rezultati testa koji su bili pozitivni, upisani su na ime osobe G.V. koja je dan ranije, 30. septembra, testirana na kovid u bolnici Danilo I na Cetinju i takođe je bila pozitivna”, kazali su naši dobro upućeni izvori.

Iako je portal Aktuelno objavio da je Amfilohije pozitivan na kovid, to je bila naša obaveza s obzirom da se radi o informaciji od javnog značaja. Ali zbog zaštite ličnih podataka građanina G.V. kao i ranijih napomena Ustavnog suda o otkrivanju identiteta zaraženih kovidom nećemo objavljivati puno ime i prezime pod kojim je zaveden test mitropolita Radovića. Tužilaštvu i nadležnim insitucijama smo na raspolaganju ukoliko i sami ne ustanove lažno ime i prezime pod kojim je mitropolit testiran.

Čitaj još:   Odlična za tople dane- Pripremite MINESTRONE SUPU (Velika supa)... (foto, video)

S obzirom da je istraga pokrenuta, pripadnici nadležnih pravosudnih i policijskih organa u evidenciji bolnice Danilo I naći će da je osoba G.V . testirana dva dana za redom i oba puta je pozitivna.

“Samo što je test od 30. septembra na ime pravog G.V. a test od 1. oktobra koji je takođe pozitivan i vodi se na isto ime (G.V.) je u stvari test koji je radio građanin Risto Radović. Nadležne službe bi to trebalo da pronađu ako evidencija nije uništena zbog prikrivanja dokaza, što je nova dimenzija krivične odgovornosti za i onako kompromitovano rukovodstvo bolnice Danilo I”, rekao je naš izvor.

Radojičić saaslušana

Podsjetimo, policijski inspektori saslušali su juče direktoricu cetinjske bolnice “Danilo I” Sonju Radojičić i medicinsko osoblje koje je sprovodilo procedure nad Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, u cilju provjera da li su one sprovedene u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje.

Direktorka bolnice Danilo I na Cetinju Sonja Radojičić ima moralnu i zakonsku obavezu da podnese momentalnu ostavku!

Njihove izjave su dostavljene tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivične odgovornosti. Portal Aktuelno još u subotu je objavio da je Amfilohije pozitivan na koronavirus i da ga je doktor bonice Danilo I već testirao pod lažnim imenom.

Takođe smo pisali da je iz bolnice Danilo I po odobrenju direktorice Sonje Radojičić Amfilohiju dopreman lijek “Lebel” i kiseonik u njegovu keliju u Cetinjskom manastiru.

Zbog neadekvatnog liječenja i zataškavanja ovog slučaja od strane rukovodstva cetinjske bolnice, po svemu sudeći došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja mitropolita Amfilohija.

Ni Amfilohije nije demantovao da je pozitivan

Radović u poruci nije demantovao da je pozitivan na koronavirus, tvrdio je da se dobro osjeća, i naglasio da se u prethodnom periodu premorio, i da se trenutno odmara.

Dobro upućeni izvori portala Aktuelno naveli su da Amfilohije nije htio da laže u video poruci, jer su i on i svi iz njegovog najbližeg okruženja znali za njegovo stvarno zdravstveno stanje, odnosno nema samo obični bronhitis, već koronu. Amfilohije, kako su naglasili naši izvori, nije želio da laže jer bi to “ukaljalo ugled pred njegovim saradnicima i poštovaocima”.

Čitaj još:   PAZARKA Teodora Simović, pobjednici 26. Novosadskog polumaratona...

Radojičić i njeni saradnici da podnesu momentalne ostavke

Za ovakvo skandalozno postupanje rukovodstva bolnice Danilo I i pojedinih sveštenika iz bližeg okruženja srpskog vladike neko će morati krivično da odgovara.

Nesavjesno liječenje je član koji je obuhvaćen u krivičnom zakoniku Crne Gore i to u članom 290 KZ “Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći” i članom 292 KZ “Neukazivanje ljekarske pomoći”. Kakva je odgovornost za testiranje pod lažnim imenom i prikrivanja stvarnog zdravstvenog stanja pacijenta pozitivnog na kovid, ostaje na nadležnim organim da utvrde.

Direktorka bolnice na Cetinju Sonja Radojičić i njeni najbliži saradnici treba, za početak, da podnesu momentalne ostavke zbog toga što su lagali crnogorsku javnost i što su neadekvatnim liječenjem doveli u opasnost život pacijenta koji po svojim godinama spada u najrizičniju grupu kada je opasnost od kovida u pitanju, ali i stotine ljudi sa kojima je on bio u kontaktu.

Takođe, treba postaviti pitanje da li će zbog skandala sa lažnim testiranjem, a zatim i dozvoljavanjem mitropolitu da sam sebi odredi dijagnozu, nesavjesnog i neadekvatnog liječenja koje je trajalo danima rukovodstvo bolnice na čelu sa Radojičić nakon što podnesu ostavku, što je u ovom slučaju imperativ, odgovarati krivično?

Pitanje koje se takođe nameće je – šta će Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uraditi po ovom pitanju ali i po pitanju zabrinjavajuće epidemiološke situacije među osobljem Mitropoliije crnogorsko-primorske?

Izvor U.P.A.

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more